Vargányaleves krumpligombóccal

Vargányaleves krumpligombóccal

Hozzávalók: 1 fej vöröshagyma, 1 evőkanál sertészsír, 1 teáskanál köménymag, 3 sárgarépa, 3 petrezselyem, 10 dkg zöldborsó, 25 dkg vargánya, fél zöldpaprika, 1 paradicsom, 1 kis csokor zeller zöld, 1 csokor petrezselyemzöld, 1 kávéskanál só, 1 kávéskanál feketebors. A habaráshoz: 2 evőkanál liszt, 2 dl tejföl.

A gombóchoz: 2 krumpli, 1 tojás sárgája, 1 kávéskanál szerecsendió, 3 evőkanál liszt, 1 kávéskanál só.

A vöröshagymát, sárgarépát, petrezselyem gyökeret felkockázzuk. A zeller-és petrezselyem zöldjét csokorba kötjük.

A vöröshagymát egy evőkanál zsírban üvegesre pároljuk, közben szórunk rá köménymagot. Beleborítjuk a paradicsomot, hozzáadjuk a fél paprikát, a sárgarépa-és petrezselyem kockákat majd a zöldborsót is. Ízesítjük sóval, borssal, és összepároljuk.

Elkészítjük a krumpli gombócokat. A burgonyákat megtisztítjuk, kockákra vágva, sós vízben puhára főzzük. A vizet leöntjük róla, és összetörjük. Sóval, szerecsendióval ízesítjük, egy tojás sárgáját és lisztet teszünk hozzá, majd összegyúrjuk.

A megpárolódott zöldségekre két liter vizet öntünk, és beletesszük a felkockázott vargányát. Fedő alatt főzzük tovább. Közben rádobjuk a csokorba kötött petrezselymet és zellert is.

A krumplis tésztából kisebb gombócokat formázunk, ezeket a levesben kifőzzük.

A habaráshoz két evőkanál lisztet kevés vízzel simára keverünk, majd a tejfölt is hozzáadjuk. Kevés levessel felmelegítjük, majd besűrítjük vele az ételünket.

Tálalás előtt, aki szereti, citromlével savanyíthatja az ízét.


1077 Budapest, Király u. 93. • +36 1 352 9804 +36 30 709 9726 • info@falusiturizmus.hu