Csirkepörkölt krumplival, tökfőzelékkel

Hozzávalók: (10 főre): 3 kg csirkehús, 5 közepes vöröshagyma, 1 fakanál sertészsír, só, 1 teáskanál őrölt feketebors, 1 kávéskanál őrölt kömény, 3 gerezd fokhagyma, másfél evőkanál őrölt paprika, 1 csípős paprika, 2 kg apró krumpli. A főzelékhez: 2 nagyobb cukkini, só, 1 csapott evőkanál sertészsír, 2 evőkanál liszt, 4 evőkanál tejföl, 2 evőkanál 10 %-os ecet, 2 kávéskanál cukor.

A megtisztított, fiatal csirkét apróbbra összevágjuk. Minden részét felhasználjuk a pörköltbe. A vöröshagymát, fokhagymát felkockázzuk. A lábasba egy fakanál zsírt teszünk, ráborítjuk a hagymákat, kicsit pároljuk, majd amikor kezd üvegesedni, beletesszük a húst is. Átforgatjuk, és fűszerezzük öt teáskanál sóval, egy teáskanál őrölt borssal, egy kávéskanál őrölt köménnyel. Negyed órán át dinszteljük, hagyjuk, hogy kicsi levet engedjen. Öntünk alá még két deci vizet, lefedjük, és másfél órán át főzzük. Félidőben a csípős paprikát is beledobjuk.

A krumplit megtisztítjuk, és egészben, sós vízben megfőzzük.

A cukkinit (vagy tököt) megpucoljuk, magjait eltávolítjuk, lereszeljük, lesózzuk, kinyomjuk a levét, és kevés zsíron megpároljuk. Felöntjük két deci vízzel, majd pár perc alatt megfőzzük. Ízesítjük sóval, cukorral és ecettel. Habarást készítünk hozzá. A lisztet hideg vízzel, és tejföllel csomómentesre keverjük. Ezzel sűrítjük a főzelékünket.

Amikor már megpuhult a húsunk, egészben hagyva beletesszük a főtt krumplikat. Őrölt paprikával és ízlés szerint csípős paprikával fűszerezve összeforraljuk, majd a tökfőzelékkel együtt tálaljuk.


1077 Budapest, Király u. 93. • +36 1 352 9804 +36 30 709 9726 • info@falusiturizmus.hu