Kőrakási serpenyős halacskák kölessel és főtt salátával

Hozzávalók: fél kg vegyes halhús, 15 dkg mazsola, fél dl étolaj, fél dl tokaji aszú, vagy móri töppedt ezerjó, 1 teáskanál őrölt feketebors, 2 teáskanál lestyán, 1 teáskanál majoránna, 1 nagyobb vöröshagyma, 1 teáskanál liquamen (vagy só), 2 teáskanál só. A salátához: 1 brokkoli, 1 karfiol, 2 cukkini, 2 sárgarépa, 1 petrezselyem, só, fél dl étolaj. A köleshez: 25 dkg köles, 1 kávéskanál só, fél dl étolaj.

A kőrakási serpenyős halacskák a római korból származó étel, amelynek receptjét a Gorsium Régészeti Park munkatársainak segítségével állították össze a pátkaiak.

Elsőként a halhoz szükséges különleges pácot kell elkészíteni. Ehhez egy tálban összekeverjük az édes bort, a liquament (ez egy római korból származó fűszer, nehezen beszerezhető, sóval helyettesíthetjük), az étolajat, a lestyánt, a majoránnát, az őrölt borsot, és az apróra vágott mazsolát. További két teáskanál sót szórunk még bele, és megforgatjuk benne a megtisztított, kisebb darabokra vágott halszeleteket. Ebben az illatos fürdőben hagyjuk pihenni legalább két-három órát, de akár előző nap is elkészíthetjük, és felhasználásig hűtőszekrényben tartjuk.

Sütés előtt elkészítjük a párolt zöldségeket. Megtisztítjuk, feldaraboljuk a brokkolit, karfiolt, cukkinit, sárgarépát, petrezselymet. Leöblítjük, majd kevés olajon, és fél deci vízen enyhén sózva, fedő alatt megpároljuk.

A kölest alaposan átmossuk, majd leszűrjük, és az étolajon megpirítjuk. Felöntjük kétszeres mennyiségű forró vízzel, sózzuk, és fedő alatt puhára főzzük.

A fűszeres halacskákat a páclével együtt egy nagyobb serpenyőbe borítjuk, és abban megsütjük.

Tálalásnál a kőrakási halacskák mellé párolt zöldséget, és kölest kínálunk.


1077 Budapest, Király u. 93. • +36 1 352 9804 +36 30 709 9726 • info@falusiturizmus.hu