Őszi rétes

Hozzávalók: 1,5 kg liszt, 2 tojás, 1 púpos teáskanál só, langyos víz, fél dl étolaj. A túrós töltelékhez: 50 dkg szilva, 1 kg túró, 8 evőkanál cukor, 2 vaníliás cukor, 2 tojás. A körtéshez: 50 dkg körte, fél citrom leve, fél dl étolaj, 25 dkg búzadara, 1 kávéskanál só, víz, 15 dkg cukor, másfél dl tej. A tésztára: 6 dl tejföl, 3 tojás, 1 dl étolaj. A tepsi kikenéséhez zsír.

A lisztbe beleszórjuk a sót, két tojást ütünk rá, és annyi langyos vízzel eldolgozzuk, hogy laza tésztát kapjunk. Alaposan, jó simára kidagasztjuk. Gyúródeszkán három cipót készítünk belőle, tetejüket kicsit lelapítjuk, átkenjük étolajjal, és minimum 10 percig pihentetjük.

A túrós töltelékhez a szilvát kimagozzuk, kis kockákra vágjuk. A túrót cukorral, vaníliás cukorral, és tojással elkeverjük.

A körtés töltelékhez a körtét megtisztítjuk, lereszeljük, és citromlevet csavarunk rá. Kevés étolajon aranybarnára pirítjuk a búzadarát. Csipetnyi sóval ízesítjük, és felengedjük 2-3 dl vízzel. Összepároljuk, kihűtjük, végül cukrot keverünk bele.

A tejfölös öntethez a tejfölben 3 tojást elkeverünk.

A megpihent tésztát lisztezett abroszon széthúzzuk. Szélét legombolyítjuk, megspricceljük étolajjal, megszórjuk a túrós töltelék, és a szilva felével, tojásos tejfölt pötyögtetünk rá, és két oldalról a közepe felé feltekerjük. Kizsírozott tepsibe tesszük, tetejét is átkenjük tojásos tejföllel, és előmelegített sütőben szép pirosra sütjük.

A második cipót is túrós-szilvásan készítjük. A harmadikat nyújtás, és a szélek eltávolítása után étolajjal, majd darás töltelékkel szórjuk meg, elosztjuk rajta a körtét, és gazdagon meghintjük tojásos tejföllel. Feltekerjük, átkenjük a tetejét, és sütjük. Amikor félig megsült, másfél deci tejet öntünk rá, hogy még puhább legyen.

A kisült réteseket a tepsiben kicsit hűlni hagyjuk, utána szeleteljük.


1077 Budapest, Király u. 93. • +36 1 352 9804 +36 30 709 9726 • info@falusiturizmus.hu