Sváb keltrétes szilvalekvárral

Hozzávalók: (egy tepsi réteshez) 60 dkg liszt, 2,5 dkg élesztő, csipetnyi só, 2 evőkanál cukor, 4 dl tej, sertészsír, 2 evőkanál tejföl. Töltelék: 4 dl szilvalekvár, 5 tojás, 4 dl tejföl, 1 citrom héja, 15 dkg búzadara, 5 evőkanál cukor, 1 vaníliás cukor. A tetejére porcukor.

A tejet és a zsírt felmelegítjük. A lisztet tálba szitáljuk. Közepébe fészket készítünk, beletesszük a cukrot, az élesztőt, és kevés langyos tejet. Megvárjuk, míg megkel.

Csipetnyi sót szórunk rá, és a többi langyos tejet apránként adagolva bedagasztjuk a tésztát. Lágy anyagot készítünk, amiben a végén négy evőkanál olvasztott zsírt is eldolgozunk. Amikor már teljesen kisimult a rétes alapunk, lisztezett deszkán is átforgatjuk, tetejét olvasztott zsírral lekenjük, és tállal letakarva egy órát kelni hagyjuk.

A töltelékhez a tojásokat szétválasztjuk. A sárgákat a cukorral habosra keverjük. Hozzáadjuk a tejfölt, ezzel is alaposan átdolgozzuk. Citromhéjat reszelünk bele, majd a búzadarát is hozzáadjuk. Állni hagyjuk, hogy a dara megdagadjon.

Amikor megkelt a rétes, a tojások fehérjét kemény habbá verjük, és óvatosan a töltelékhez keverjük.

A tepsit kizsírozzuk.

Lisztezett abroszon lisztes kézzel széthúzzuk a tésztát. A széleit rajta hagyjuk. Olvasztott zsírral meglocsoljuk, majd sűrűn megpöttyözzük először darás keverékkel, majd szilvalekvárral is.

A két rövidebb oldalát kicsit felhajtjuk, majd hosszában, terítő segítségével a közepéig feldobáljuk. Ugyanígy a másik oldalról is felgöngyöljük a rétest.

Két végét a közepéig felhajlítjuk, hogy beférjen a tepsibe. Egy határozott mozdulattal belehelyezzük a rétest a sütőformába, és ott még zsíros tejföllel átkenjük a tetejét. Addig kelesztjük, amíg a sütő bemelegedik.

Ebben addig sütjük, míg a tűpróbánál nem ragad a tészta.

Kivesszük, hűlni hagyjuk, porcukorral megszórhatjuk a tetejét, utána lehet szeletelni.


1077 Budapest, Király u. 93. • +36 1 352 9804 +36 30 709 9726 • info@falusiturizmus.hu