Paprikás-morzsás rétes

Hozzávalók: a tésztához: 30 dkg finomliszt, 30 dkg rétesliszt, 1 tojás, 1 teáskanál só, fél liter langyos víz. A töltelékhez: 50 dkg szikkadt kenyér, 4 dl tejföl, 1 púpos teáskanál őrölt paprika, 1 teáskanál őrölt feketebors, 1 teáskanál só. A rétes locsolásához: 5 dl tejföl, 6 tojás sárgája, 2 púpos evőkanál sertészsír, 2 evőkanál őrölt paprika.

A kétféle lisztet dagasztótálba borítjuk, beleütünk egy tojást. A langyos vízben elkeverjük a sót, és apránként adagolva a folyadékot, jó alaposan kidolgozzuk a tésztát. Amikor elérte a megfelelő állagot, még addig húzkodjuk felfelé, amíg a tál falától és a kezünktől elválik, és szép hólyagos lesz. Két cipóra szétosztjuk, és legalább fél óráig pihentetjük.

Közben elkészítjük a tölteléket. A szikkadt kenyeret felkockázzuk, és szitán apró morzsákra törjük, vagy ledaráljuk. Tálba öntjük, összekeverjük az őrölt paprikával, borssal, sóval és tejföllel. Kicsit morzsalékos, de összeálló anyagot kell nyernünk.

A rétes locsolásához még kétféle öntetre is szükségünk lesz. Az elsőhöz hat tojás sárgáját vegyítünk el fél liter tejfölben. A másodikhoz megolvasztjuk a zsírt, a tűzről félrehúzva elkeverjük benne a paprikát, és az egészet átszűrjük.

Meglisztezünk egy vászon abroszt, és egyenként széthúzzuk rajta a megpihent rétestésztát. Amikor már szép vékony, megszórjuk a morzsás töltelékkel, gazdagon meglocsoljuk tejfölös tojással, majd paprikás zsírral. A tészta szélét leszedjük, és a rétest az abrosz segítségével felhajtjuk. Kizsírozott tepsibe tesszük, tejfölös tojással és olvasztott zsírral átkenjük a tetejét, majd előmelegített sütőben megsütjük.

Langyosra hűtve szeletelhető. Rézsútosan vágva a legtetszetősebb.


1077 Budapest, Király u. 93. • +36 1 352 9804 +36 30 709 9726 • info@falusiturizmus.hu