Hagymaleves laksával és kukorica kockával

Hozzávalók: 1 evőkanál zsír, 1 nagy fej vöröshagyma, 1 teáskanál őrölt paprika, 2 gerezd fokhagyma, 1 csokor petrezselyem-és zeller zöld, 1 tv-paprika, 3 teáskanál paprikakrém, só, 1 kávéskanál őrölt feketebors. A laksához: 10 dkg liszt, víz. A kukorica kockához: 3 evőkanál kukoricaliszt, 2 evőkanál kukoricadara, 2 dl víz, 1 evőkanál zsír, só.

A megtisztított vöröshagymát feldaraboljuk. Egy leveses fazékban megolvasztjuk a zsírt, és csipetnyi sóval megdinszteljük rajta a hagymát. A tűzről félrehúzva belekeverjük az őrölt paprikát, és felöntjük vízzel. Beleaprítjuk a fokhagymát, ízesítjük sóval, őrölt borssal, házi paprikakrémmel. Beletesszük a félbevágott paprikát és a csokorba kötött petrezselyem-és zeller zöldet is. Felöntjük vízzel, és főzzük.

Közben levesbetétet készítünk. A laksához a lisztet annyi vízzel állítjuk össze, hogy könnyen gyúrható legyen. Rövid pihentetés után olyan vékonyra sodorjuk, mint a levestésztát. Nagyobb kockákra vágjuk. Régen sparhelten könnyen elkészíthették, de vaslapon, vagy száraz palacsintasütőben is kisüthetjük. Mindkét oldalát szép színesre pirítjuk. Ezt a laksát hetekig tárolhatjuk ugyanúgy, mint a száraz tésztát.

A kukorica kockához a hozzávalókból sűrű puliszkát főzünk, amit egy lapos tányéron, ujjnyi vastagon szétterítünk. Amikor kihűlt, kockákra vágjuk.

Tálalásnál a forró hagymalevest rámerítjük az összetördelt laksára, vagy a kukorica kockákra.


1077 Budapest, Király u. 93. • +36 1 352 9804 +36 30 709 9726 • info@falusiturizmus.hu