Hazai úticél ajánló: Őrség

Hazai úticél ajánló: Őrség

Csend, nyugalom, érintetlen természet és gazdag kultúra várja a kicsiket és nagyokat egyaránt az Őrségben.

Az Őrség hazánk legnyugatibb csücskében található, Vas megye délnyugati részén. Az Őrség múltja egészen honfoglaló őseink koráig nyúlik vissza, amikor is őrállókat telepítettek be a területére, akik e vidék magaslatairól tartották szemmel és védelmezték a nyugati kapukat. Napjainkra már ez az ország egyik legérintetlenebb területe, mely erdőségeivel és dimbes-dombos tájaival méltán népszerű úticél a hazai turisták körében.

Az Őrség legkönnyebben személyautóval vagy kerékpárral járható be. Az aktív kikapcsolódás szerelmeseit hat kerékpárút várja, melyek festői tájakra kalauzolják a kerékpárosokat, és lehetőséget biztosítanak nekik, hogy saját tempójukban haladva fedezhessék fel a térség megannyi csodáját. De nem csak a kerékpárosok, hanem a túrázók számára is számtalan felejthetetlen élményt tartogat a gazdag őrségi természet.

A nyugalomra, természetközelségre és gazdag kultúrára vágyó látogatók számára igazi feltöltődést nyújt ez a vidék. A kis falvakban számtalan falusi vendégház várja vendégeit tradicionális, hamisítatlan vidéki környezetben, kedves, családias vendéglátással. Ezeket a falusi szálláshelyeket nem érdemes kihagyni, hiszen különleges élményt nyújtanak, melyet máshol az országban keresve se találni. Egyedülálló érzés látni a dombtetőkön álló házcsoportokat, a régi, tradicionális portákat, a sűrű erdőségeket és üdezöld lankákat, és mindezt úgy, hogy körülvesz a friss levegő, a vidéki csend és a nyugalom.

A tájegység jellegzetes falvai megőrizték az ősi „szeres” településformát. Ez annyit jelent, hogy egymástól elszórtan elhelyezkedő, általában dombtetőre épített házcsoportok, vagyis szerek alkotják a településeket. A történelmi Őrség központja, Őriszentpéter is például kilenc ilyen házcsoportból, szerből áll. Ezen településen található többek között az Árpád-kori római katolikus templom, mely egy a fennmaradt Őrségre jellemző erődszerű templomok közül. Mivel a területen nem volt jellemző a kővárak építése, ezek szerepét a templomok vették át.

A tájegység népi építészetének emlékeit leginkább a skanzenként működő, szalafői Pityerszerben tekinthetik meg az érdeklődők, de szinte minden faluban találhatók tájházak és helytörténeti gyűjtemények. A szalafői Pityerszeren három, helyben megőrzött porta mutatja be az egykori lakók hagyományos életmódját és kulturális örökségét. Emellett a skanzenben a gyerekek számára játszóteret és állatsimogatót alakítottak ki. Annak érdekében pedig, hogy az érdeklődők jobban megismerkedhessenek népi fortélyokkal, gyakran szerveznek különböző kézműves foglalkozásokat (mézeskalács sütés, tökmagolaj-ütés…).

Az Őrségbe látogatók megismerkedhetnek olyan népi mesterségekkel is, mint például a fazekasság. Mivel az Őrség agyagos talaja kiváló alapanyagot biztosított, jelentős szerepe volt a fazekas-kultúrának itt. Napjainkban is számos fazekasmester él és dolgozik az őrségi településeken, így az arra látogatók kedvükre válogathatnak a helyi mesteremberek remekeiből, sőt egyes műhelyekben az érdeklődők műhelylátogatás mellett bele is kóstolhatnak a korongozás művészetébe. 

A helyi termelők egyéb, kiváló minőségű termékei varázsolhatják teljessé az itt eltöltött napokat. A kínálat részét képezik a különböző hidegen sajtolt prémium olajok (tökmag, dió, mák), különböző lekvárok, gyümölcslevek, befőttek, helyi mézek és pálinkák, melyek az Őrségben megrendezett termelői piacok mindegyikén fellelhetők. Emellett a gasztronómia szerelmesei kipróbálhatják az Őrség egyik jellegzetes ételét, a dödöllét, melyet leginkább tejföllel fogyasztanak. További különlegesség a tökös-mákos rétes és a különféle málék (kukoricás, hajdinás, krumplis).


Látogasson el Ön is az Őrségbe, és tapasztalja meg a csend, a nyugalom, az érintetlen természet és a gazdag kultúra egyvelegét!

1077 Budapest, Király u. 93. • +36 1 352 9804 +36 30 709 9726 • info@falusiturizmus.hu