Káposztás gombóc

Káposztás gombóc

Hozzávalók: 1 kg savanyú káposzta, 1 kg füstölt tarja, 2 nagyobb vöröshagyma, 1 púpos evőkanál sertészsír, 2 teáskanál őrölt paprika. A gőzgombóchoz: 50 dkg liszt, 5 dkg élesztő, kávéskanálnyi só, 1 tojás, 2 evőkanál sertészsír. A püréhez: 2 közepes nagyságú krumpli, 5 dkg margarin, 1 kis evőkanál sertészsír, 2 teáskanál őrölt paprika, só.

A füstölt tarját nagyobb kockákra vágjuk. A hagymát megtisztítjuk, csíkokra szeleteljük, és zsíron üvegesre pároljuk. Amikor megpuhult, hozzáadjuk a lecsurgatott savanyú káposztát, és együtt sütjük tovább.

A lisztet tálba szitáljuk, a sót a szélére szórjuk. Közepébe fészket készítünk, ebbe morzsoljuk az élesztőt. Ráöntünk két deci langyos vizet, és megvárjuk, míg megkel.  Amikor felfutott, beleütünk egy tojást, teszünk hozzá egy evőkanál zsírt, és langyos vízzel alaposan kidagasztjuk. Ezután konyharuhával letakarjuk, és meleg helyen legalább fél óráig kelesztjük.

A megsült káposztás hagymára őrölt paprikát szórunk, felöntjük fél liter vízzel, és fedő alatt puhára főzzük. Amikor elkészült, hozzáadjuk a tarját. Az elfőtt levet pótoljuk, és az egészet összefőzzük.

A megkelt tésztát lisztezett deszkán négyfelé vágjuk, mindegyiket széthúzzuk, amekkorára lehet, olvasztott zsírral átkenjük, és feltekerjük. Kicsit hosszában megnyújtjuk, és megkötjük. Konyharuhán még tíz percig pihentetjük. Ezután a megfőtt káposzta tetejére tesszük, és fedő alatt kb. 30 percig főzzük.

Krumplipürét készítünk. A krumplikat megtisztítjuk, kockákra vágjuk, és sós vízben puhára főzzük. Leszűrjük, de kevés levet hagyunk rajta, ebben áttörjük. Margarint keverünk hozzá. A zsírt megolvasztjuk, paprikával fűszerezzük, és a tört krumpli tetejére locsoljuk.

Tálalásnál a káposztát szeletelt gőzgombóccal és krumplipürével együtt kínáljuk.


1077 Budapest, Király u. 93. • +36 1 352 9804 +36 30 709 9726 • info@falusiturizmus.hu