Kétbodonyi tekert hús, krumpli gombóccal

Kétbodonyi tekert hús, krumpli gombóccal

Hozzávalók: 50 dkg sertéskaraj, 3 fej vöröshagyma, só, őrölt feketebors, 1 púpos fakanál zsír, 1 evőkanál mustár, 2 dl tejföl. A gombóchoz: 1 kg krumpli, só, 1 tojás, 15-20 dkg rétesliszt, 20 dkg finomliszt.

A krumplit megtisztítjuk, kockákra vágjuk és sós vízben puhára főzzük.

A vöröshagymát megtisztítjuk, és apró kockákra szeljük. A nagy szeletekre vágott húst vékonyra kiklopfoljuk. Mindkét oldalán megsózzuk, egyik felét borsozzuk, majd hagymadarabkákat terítünk szét rajta és feltekerjük. Cérnával átkötözzük, hogy ne nyíljanak szét sütés közben.

Egy nagyobb lábas aljában felolvasztjuk a zsírt, ezen átforgatva színesre sütjük a húsokat. Annyi vizet öntünk alá, hogy szinte ellepje az edény tartalmát, fedőt teszünk rá, és addig főzzük, amíg a karaj teljesen átpuhul.

A megfőtt krumpli levét leöntjük (egy keveset tegyünk félre a szafthoz), a burgonyát áttörjük, és langyosra hűtjük. Teáskanálnyi sót, egy tojást, és a kétféle lisztet is hozzáadjuk, és tésztát gyúrunk belőle. Deszkán is átdolgozzuk, majd két gombócra szétválasztjuk, ezeket egyenként kisodorjuk. Két, három centis csíkokat, majd apró gombócokat vágunk belőle, ezeket kézzel is megformázzuk. Bő vizet forralunk, ebben több adagban kifőzzük a krumpli gombócokat.

A puhára főtt húst kiszedjük. A mustárt a tejföllel és egy merőkanál krumpli lével összekeverjük, majd beforraljuk vele a szaftot.

A langyosra hűlt hústekercsekről leszedjük a cérnát, utána kisebb darabokra felvágjuk, és visszatesszük a mustáros, tejfölös alapba. Ebben kicsit állni hagyjuk, majd a gombócokkal együtt tálaljuk.


1077 Budapest, Király u. 93. • +36 1 352 9804 +36 30 709 9726 • info@falusiturizmus.hu