Paradicsomos hús nagygombóccal

Paradicsomos hús nagygombóccal

Hozzávalók: A húsleveshez: 1 kg sertéstarja, 2 gerezd fokhagyma, 2 nagy sárgarépa, 2 petrezselyemgyökér, 1 vöröshagyma, 3 szelet zeller, 1 karalábé, só, 15 szem egészbors. A szószhoz: 1 liter házi paradicsomlé, egy fakanál zsír, 1 evőkanál liszt, 1 vöröshagyma, 1 teáskanál őrölt paprika, 1 kávéskanál só, 2 evőkanál cukor, 1 teáskanál bazsalikom. A gombóchoz: 75 dkg krumpli, liszt, 1 tojás, 1 evőkanál só, 1 evőkanál zsír.

Először a húslevest készítjük el. A megmosott húst egy fazékban lassú tűzön feltesszük főni. Amikor felforrt, a habját többször is leszedjük. Közben a zöldségeket megtisztítjuk, és a levesünket ezekkel ízesítjük. Sót, borsot ízlés szerint tehetünk bele, és nagyon lassú gyöngyözéssel készre főzzük. Amikor megfőtt, a húslevest cérnametélttel külön ételként a zöldségekkel feltálaljuk, a húst kiszedjük belőle, lehűtjük, és szeletekre vágjuk.

A szószhoz kevés zsíron a liszttel, és a kettévágott vöröshagymával világos rántást készítünk. Elkeverjük benne a paprikát, és azonnal ráöntjük a paradicsomlevet. Ízesítjük sóval, cukorral, bazsalikommal. Összeforraljuk, és a hagymadarabokat kiszedjük belőle.

A krumplit héjában, sós vízben kifőzzük, megpucoljuk, összetörjük, és hagyjuk kihűlni. Adunk hozzá egy tojást, 1 teáskanál sót, 1 evőkanál zsírt, és annyi lisztet, hogy gyúrható tésztát kapjunk. Nagyobb gombócokat formázunk belőle, ezeket sós vízben kifőzzük.

A felszeletelt húst a gombócokkal és a paradicsomszósszal együtt kínáljuk.


1077 Budapest, Király u. 93. • +36 1 352 9804 +36 30 709 9726 • info@falusiturizmus.hu