Petőfi rostélyos

Petőfi rostélyos

Hozzávalók: személyenként 1 darab 20-30 dekás csontos rostélyos, vagy tarja szelet, só, őrölt feketebors, 2 fakanál sertészsír, 4 gerezd fokhagyma, 3 teáskanál őrölt paprika. A lecsó alaphoz: 3 fej vöröshagyma, 4 paradicsom, 80 dkg húsos fehérpaprika, 20 dkg sertészsír. A langallóhoz: 1,2 kg liszt, 1 teáskanál cukor, 5 dkg élesztő, 25 dkg burgonya, 3 teáskanál só.

A húsokat mindkét oldalán bedörzsöljük sóval, őrölt borssal, megreszeljük fokhagymával, és egy órát állni hagyjuk. Felhevített zsírban mindkét oldalán hirtelen átsütjük, hogy a rostokat lezárjuk.

A vöröshagymát megtisztítjuk, nagyobbakra vágjuk, a paradicsomot negyedekre, a paprikát karikákra szeljük. Zsiradékon megpirítjuk a hagymát, majd a paprikát is átsütjük benne. Hozzáadjuk a paradicsomot, és a hússzeleteket, és egy órán át, lassú tűzön együtt pároljuk az egészet. Idő közben a húsokat átforgatjuk.

A langallóhoz előző nap cukros, langyos vízben felfuttatott élesztővel, 20 deka liszttel kovászt keverünk. A burgonyát megfőzzük, saját levében áttörjük, és kihűtjük. Nagyobb tálba beleszitálunk egy kiló lisztet, közepébe helyezzük a krumplit, 3 teáskanál sót, betakarjuk liszttel, és hozzáadjuk a kovászt. Kb. fél liter langyos vízzel addig dagasztjuk a tésztát, amíg a teteje kisimul. Liszttel megszórjuk, letakarjuk, és 50 percig pihentetjük. A megkelt langallóból lisztezett gyúródeszkán három cipót alakítunk, ezeket egyenként átgyúrjuk, letakarjuk, és 10 percig kelesztjük. Ezután mindegyiket centis vastagságúra kisodorjuk, és előmelegített sütőben (kemencében) kisütjük.

Az átpuhult rostélyost őrölt paprikával megszórjuk, és 15-20 percnyi rotyogtatás után a kisült langallóra szedve tálaljuk.


1077 Budapest, Király u. 93. • +36 1 352 9804 +36 30 709 9726 • info@falusiturizmus.hu