Méhkeréki palacsinta

Méhkeréki palacsinta

Hozzávalók: (16 palacsintához) 1 kg liszt, 1 teáskanál só, 2 dkg élesztő, 5 dkg margarin, 3 dl étolaj, 50 dkg savanyú káposzta, köménymag, őrölt bors, só, 1 nagy csokor kapor, egy csokor kerti laboda (helyettesíthetjük spenóttal), zsenge hagymaszár, néhány zöldhagyma, 50 dkg krumpli.

Az élesztőt langyos vízben feloldjuk. A lisztben elkeverjük a sót, az élesztős vizet, a puha margarint, majd annyi langyos vízzel dagasztjuk össze, hogy laza, gyúrható tésztát kapjunk. Amikor már tálban jól kidolgoztuk, lisztezett abroszra borítjuk, és hosszú rudat formázunk belőle. Ezt nyolc cipóra osztjuk, és fél óráig pihentetjük.

Amikor megkelt, egyenként laposra nyomkodjuk a cipókat, teáskanálnyi olajat teszünk rá, és kézzel széthúzzuk, mint rétestésztát. Abrosz segítségével feltekerjük, és az így nyert rúd két végén, csiga alakban két kisebb cipót formázunk, amit újra pihentetünk.

Közben elkészítjük a töltelékeket. A savanyú káposztát étolajon puhára pároljuk, közben fűszerezzük köménymaggal, és őrölt borssal.

A kaprot, és a labodát (spenótot) megmossuk, leveleire szedjük, és felaprítjuk a hagymákkal együtt. Ezt is megpároljuk olajban. Közben ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.

A megtisztított, felkockázott krumplit enyhén sós vízben puhára főzzük, leszűrjük, és megtörjük. Fél deci olajat, őrölt borsot, és szükség szerint sót keverünk hozzá, és kihűtjük.

A megkelt tésztákat kis cipókra szétválasztjuk, szétsodorjuk négyzet alakúra, közepébe tölteléket halmozunk, a széleket felhajtjuk rá úgy, mint a túrós batyura, csak szorosabban, hogy a tészta jól takarjon. Kevés liszttel megszórjuk, és újra kinyújtjuk palacsintányi nagyságúra. Forró, bő olajban mindkét oldalukon pirosra sütjük.


1077 Budapest, Király u. 93. • +36 1 352 9804 +36 30 709 9726 • info@falusiturizmus.hu