Sós perec

Sós perec

Hozzávalók: a kovászhoz: 2 dl tej, 1 dl víz, 2 kockacukor (vagy 2 teáskanál kristálycukor), 2 dkg élesztő, 30 dkg liszt. A tésztához: további 30 dkg liszt, 1 kávéskanál só, 10 dkg vaj, a tetejére 1 felvert tojás. A habarékhoz: 1 dl víz, 1 kávéskanál só, 1-2 evőkanál liszt.

A tejet és a vizet meglangyosítjuk, beletesszük a cukrot, a lisztet, és rámorzsoljuk az élesztőt. Összekeverjük, kovászt készítünk belőle, amit letakarva állni hagyunk, amíg megkel.

Egy nagyobb tálba rakjuk a többi lisztet, a sót, és a puha vajat. Összegyúrjuk a többszörösére szaporodott kovásszal, és alaposan kidagasztjuk. Amikor már szép sima a tészta, öt percig még a tálban pihentetjük, majd lisztezett gyúródeszkára borítjuk.

Kisebb darabokat vágunk belőle, amiből vékony rudakat sodrunk. Pereceket formázunk belőle, és tepsibe helyezzük. A sütőlapokat nem kell kikenni zsírral, így szebb lesz az alja a perecünknek. Egy egész tojást villával felverünk, ezzel kenjük át a tészta tetejét.

Előmelegített sütőben, vagy kemencében félkészre sütjük.

Sóból, vízből, és lisztből sűrű habarékot készítünk. Simára keverjük, és a sütőből kiemelt perecekre kenjük. Visszatoljuk, és szép aranyló barnára sütjük.


1077 Budapest, Király u. 93. • +36 1 352 9804 +36 30 709 9726 • info@falusiturizmus.hu