Opresnya – paprikás pogácsa suhintott krumpli levessel

Opresnya – paprikás pogácsa suhintott krumpli levessel

Hozzávalók: A pogácsához: 1 kg liszt, 2 teáskanál só, 10 dkg őrölt paprika, 1,5 dl tejföl, 15 dkg zsír. A leveshez: 2 gerezd fokhagyma, 1 evőkanál zsír, 1 evőkanál liszt, 1 evőkanál őrölt paprika, só, 2 babérlevél, 3 nagyobb burgonya, 8 tojás.

Először a pogácsát készítjük el. Ehhez a hozzávalókat tálba tesszük, és összegyúrjuk annyi vízzel, hogy rugalmas tésztát kapjunk. Lisztezett deszkán is alaposan átdolgozzuk, majd hosszú rudat formálunk belőle, amit nyolc részre szétválasztunk. Ezeket egyenként kicipózzuk, és kerekre kisodorjuk. Késsel áthúzkodjuk a tetejét, lyukakat nyomunk bele, majd vékonyan átkenjük zsírral, és enyhén megsózzuk. Előmelegített sütőbe, kizsírozott tepsibe tesszük. Amikor már az alja elkezd pirulni, átfordítjuk, és a másik oldalán is sütjük.

Amennyiben több napra készítjük, a lisztbe tegyünk egy csomag sütőport, attól puhább, porhanyósabb lesz.

Suhintott levest készítünk hozzá. A fokhagymát megtisztítjuk, apró kockákra vágjuk, kisebb lábosba tesszük. Egy evőkanál zsírt, és ugyanannyi lisztet adunk hozzá, és pirosra sütjük. A tűzről félrehúzva belekeverjük az őrölt paprikát, majd gyorsan felöntjük vízzel. Fazékba tesszük, sóval, babérlevéllel fűszerezzük, és még két liter vizet adunk hozzá. A krumplit megtisztítjuk, nagyobb darabokra vágjuk, és a levesben megfőzzük. Amikor megpuhult, egyenként belebuggyantjuk a tojásokat. Ezzel már csak óvatosan keverjük, és a pogácsával tálaljuk.


1077 Budapest, Király u. 93. • +36 1 352 9804 +36 30 709 9726 • info@falusiturizmus.hu