Gombás-tökmagos batyu

Gombás-tökmagos batyu

Hozzávalók: 1 kg liszt, 7,5 dl tej, 5 dkg élesztő, 10 dkg vaj, fél dl étolaj, 3 evőkanál tökmagolaj, 1 evőkanál cukor, 2 teáskanál só, 1 tojás. A töltelékhez: 15 dkg vegyes gomba, 2 vöröshagyma, 3 gerezd fokhagyma, 3 teáskanál őrölt paprika, 1 evőkanál sertészsír, 1 teáskanál só, 1 kicsi paprika, 1 paradicsompaprika. A tetejére: 1 tojás, 5 dkg tökmag. A tepsi kikenéséhez zsír.

A tejet meglangyosítjuk. Két decit egy tálba öntünk, beletesszük a cukrot és az élesztőt rámorzsoljuk. Amíg megkel, megtisztítjuk és felszeljük a gombákat, a vöröshagymát, a fokhagymát és a paprikákat.

A lisztet tálba szitáljuk, elkeverjük benne a sót, majd a felfutott élesztővel és a langyos tejjel alaposan kidagasztjuk. Közben egy tojást, majd a vajat is beledolgozzuk. Amikor már szép sima a tésztánk, étolajat és tökmagolajat gyúrunk bele, majd letakarjuk, és legalább fél órát kelesztjük.

Elkészítjük a tölteléket. A zsírt megolvasztjuk, megpároljuk benne a hagymát, amire sót szórunk, majd a felkockázott színes paprikákat is hozzáadjuk. Ezzel is sütjük pár percig, és beletesszük a gombát. Összepároljuk, őrölt paprikát szórunk rá, kb. fél dl vízzel pótoljuk a levét, ha szükséges. Jó sűrűre főzzük.

A megkelt tésztát lisztezett gyúródeszkán négy cipóra szétválasztjuk, átdolgozzuk, majd pár percig pihentetjük.

A tepsit kizsírozzuk, a tökmagot durvára felvágjuk.

A cipókat egyenként vékonyra nyújtjuk, kockákra felvágjuk, ezeket kézzel még széthúzzuk, hogy vékonyabbak legyenek. Mindegyik közepébe egy-egy evőkanál tölteléket halmozunk, a sarkait összefogjuk, batyukat készítünk úgy, hogy lehetőleg a töltelék ne folyjon ki sütés közben.

A batyukat tepsibe tesszük, tetejüket felvert tojással átkenjük, tökmaggal megszórjuk, és közepes tűzön, kb. fél óra alatt megsütjük.


1077 Budapest, Király u. 93. • +36 1 352 9804 +36 30 709 9726 • info@falusiturizmus.hu