Cipóban sült kemencés csülök

Cipóban sült kemencés csülök

Hozzávalók: 1,5 kg füstölt, főtt, kicsontozott csülök, 4 evőkanál mustár. A páchoz: vöröshagyma, majoránna, egész feketebors, babérlevél, fokhagyma, víz. A tésztához: 1 kg liszt, 3 dkg élesztő, 2,5 dkg só, fél liter langyos víz.

A füstölt csülköt megfőzzük, kicsontozzuk, és a megtisztított, összevágott hagymákkal és fűszerekkel együtt tálba helyezzük. Felöntjük vízzel, és ebben a lében két napon át pácoljuk.

A tésztához az élesztővel, két deci vízzel, tíz deka liszttel kovászt készítünk, amit nyolc órán át pihentetünk.

Másnap a liszttel, kevés sóval és a vízzel bedagasztjuk a tésztát. Egy órán át kelesztjük.

Lisztezett deszkán átgyúrjuk, újabb tíz percig pihentetjük. Kinyújtjuk úgy, hogy a közepén a tészta kicsit vastagabb, púposabb maradjon. Erre kerül a csülök, amit jó alaposan átkenünk mustárral. Minden oldalról felhajtjuk rá a tésztát, ügyesen átfordítjuk, majd lisztezett konyharuhával kibélelt kosárba helyezzük, és egy órán át kelesztjük.

Sütőtálba, vagy kemencelapátra tesszük, átmosdatjuk vízzel, megszurkáljuk, hogy a gőzök ki tudjanak jönni belőle, és úgy toljuk az előmelegített sütőbe, illetve kemencébe.

Kb. 40 perc alatt megsütjük. Amikor kivesszük, még forrón újra átkenjük vízzel, hogy ropogósabb legyen. Tíz percig hűtjük, majd torta alakban felszeleteljük.


1077 Budapest, Király u. 93. • +36 1 352 9804 +36 30 709 9726 • info@falusiturizmus.hu