Krumplis kenyér

Krumplis kenyér

Hozzávalók: 2 kg liszt, 25 dkg főtt, áttört krumpli, 5 dkg élesztő, 2 teáskanál só.

A sütés előtti nap a lisztet tálba szitáljuk, a közepébe fészket készítünk, ebbe belemorzsoljuk az élesztőt, két deci langyos vizet öntünk rá, kicsit megszórjuk liszttel, és az egészet másnapig langyos helyen állni hagyjuk. Amennyiben az előző dagasztásból van félretett kovászunk, akkor azt megáztatva tesszük a liszt közepébe.

Másnap a burgonyát sós vízben puhára főzzük, áttörjük és kihűtjük. Langyos vízben feloldjuk a sót, ezzel, és a főtt krumplival jó alaposan kidagasztjuk a tésztát.

Amikor összeállt, liszttel leszórjuk a tál oldalát, és két kézzel, ököllel nyomogatva dagasztjuk tovább.

Akkor lesz jó, amikor a kéztől és a táltól is elválik a tészta. Lelisztezzük, letakarjuk, és egy órán át langyos helyen kelni hagyjuk.

Amikor szépen megdagadt, lisztezett deszkára borítjuk. Ilyenkor lehet kivenni belőle egy zsemlényi darabot a következő kenyerünk kovászának. A többi tésztát átdagasztjuk, hosszúkás téglatestet formázunk belőle, amit kétszer is felhajtunk. Ezt nevezik Somogytúron hajtva szakításnak. Egy szakajtóba, vagy tálba tiszta ruhát teszünk, megszórjuk liszttel, ebbe kerül a kenyér, ami újabb fél órát pihen.

Ezután sütőpapírral kibélelt tepsibe helyezzük, majd előmelegített sütőben másfél óra alatt megsütjük. Amikor elkészült, vízzel „átmosdatjuk” a tetejét, és hűlni hagyjuk.


1077 Budapest, Király u. 93. • +36 1 352 9804 +36 30 709 9726 • info@falusiturizmus.hu