Gombóc juhtúróval és kolbásszal töltve, lecsós ágyon

Gombóc juhtúróval és kolbásszal töltve, lecsós ágyon

Hozzávalók: 20 dkg füstölt szalonna, 50 dkg paprika, 50 dkg vöröshagyma, 50 dkg paradicsom, 10 dkg sertészsír, 2 teáskanál só, mokkáskanál cukor, 2 evőkanál őrölt paprika. A gombóchoz: 50 dkg burgonya, 50 dkg liszt, 1 tojás, só, 1 teáskanál őrölt feketebors, 5 dkg mangalica zsír, 20 dkg juhtúró, 20 dkg füstölt kolbász.

A krumplit héjában megfőzzük. Közben előkészítjük a többi hozzávalót. A szalonnából négy szeletet vágunk, amit kevés zsíron kakastaréjnak kisütünk. A vöröshagymát szálasra, a paprikát karikákra, a paradicsomot kockákra vágjuk.

A szalonna visszamaradt zsírjában kisütjük a vöröshagymát, megszórjuk kevés sóval, hogy hamarabb puhuljon. Hozzáadjuk a paprikát, és ezzel együtt tovább sütjük.

Közben a megfőtt krumplit megtisztítjuk, áttörjük, és hűlni hagyjuk.

A lecsó közepébe beleszórjuk az őrölt paprikát, és azonnal ráborítjuk a paradicsomot. Ízlés szerint sózzuk, kevés cukrot adunk hozzá ízesítésnek. Kicsit még sütögetjük, de ne főzzük szét az ételt.

Az összetört burgonyát tojással, liszttel, sóval, borssal, zsírral összegyúrjuk. Lisztezett deszkán is átforgatjuk, majd vastag rudat formázunk belőle, amit centis darabokra vágunk. Ezeket a pogácsákat kicsit szétlapítjuk.

A juhtúrót és a kolbászt megtörjük, majd összekeverjük őket. Egy-egy púpos teáskanálnyit halmozunk a krumplis érmék közepébe. A tészta széleit összecsípjük, és gombócokat kerekítünk belőle. Ezeket lobogó, sós vízben kifőzzük, majd leszűrjük, és a lecsó alapra tálaljuk. Tetejét kakastaréjjal koronázzuk.


1077 Budapest, Király u. 93. • +36 1 352 9804 +36 30 709 9726 • info@falusiturizmus.hu