Petrezselymes krumplis lepény

Petrezselymes krumplis lepény

Hozzávalók: 1 kg liszt, 1 evőkanál fagyos zsír, 1,5 evőkanál só, langyos víz, 1,5 kg héjában főtt krumpli, 0,5 liter tejföl, 1 csokor petrezselyemzöld, olvasztott zsír, 2 tojás.

A lisztet tálba tesszük, egy evőkanál sót adunk hozzá, és elmorzsoljuk egy evőkanál zsírral. Annyi langyos vizet adunk hozzá, hogy sodorható, kemény tésztát kapjunk. Ezt gyúródeszkán is átdolgozzuk, kettévágjuk, és egyenként kicipózzuk. Fél óráig konyharuha alatt pihentetjük.

Ezután a tésztát vékonyra nyújtjuk. A felét lelógatjuk a deszkáról, az asztalon maradt részét olvasztott zsírral meglocsoljuk, és a héjában főtt, meghámozott krumpli egy részét ráreszeljük. Ízesítjük sóval, majd tejföllel meglocsoljuk.

A petrezselymet apróra szeljük, a tölteléket megszórjuk vele. Lisztezett kézzel befedjük a tészta másik felével, ezt enyhén meglocsoljuk zsírral, és két sorban ezt is ugyanúgy töltelékezzük: krumpli, só, tejföl, petrezselyem. Két oldalról a közepe felé felhajtjuk, középen tányérral kettévágjuk, majd párnácskákra daraboljuk.

Kizsírozott tepsibe helyezzük a lepénykéket, és mindegyik tetejét átkenjük tojásos tejföllel.

Előmelegített sütőben fél óra alatt szép aranyló barnára sütjük.


1077 Budapest, Király u. 93. • +36 1 352 9804 +36 30 709 9726 • info@falusiturizmus.hu