KukorisKukoris

Kukoris

Hozzávalók: 5 kg liszt, 3 evőkanál só, 5 evőkanál cukor, 15 dkg élesztő, 5 tojás, 25 dkg margarin, 4 liter tej, 1 dl étolaj.

Félliternyi langyos tejbe belemorzsoljuk az élesztőt, és hozzáadjuk a cukrot. A lisztet átszitáljuk, megsózzuk, három tojást felverve beleöntünk, a felfuttatott élesztővel, és az apránként adagolt többi langyos tejjel összedolgozzuk. Amikor már jó alaposan kidagasztottuk belegyúrjuk a margarint, és az étolajat. A tetejét is átkenjük étolajjal, megszórjuk liszttel, és fél órán át, meleg helyen kelesztjük.

Ekkor lisztezett abroszon 10 egyforma nagyságú cipóra szétválasztjuk, és mindegyiket egyenként alaposan átgyúrjuk, hogy szép gömbölyűek legyenek. Letakarjuk, és újabb fél órát kelesztjük.

Ezután a cipókat kettévágjuk, és hosszú, kétujjnyi vastag rudakat sodrunk belőle. A két rudat egymással keresztezzük, összefonjuk, a végeit összeillesztjük, hogy kör alakot kapjunk. Kicsit még kelesztjük, majd felvert tojással átkenjük a tetejét, és így tesszük kemencébe, vagy sütőbe. Kb. fél óra alatt megsül.



Kategória: Édes tészták

1077 Budapest, Király u. 93. • +36 1 352 9804 +36 30 709 9726 • info@falusiturizmus.hu