Lakodalmi perec

Lakodalmi perec

Hozzávalók: (nagy adag) 2 dl tejföl, 50 dkg cukor, 3 dkg élesztő, 1 dl langyos, cukros tej, 2 tojás sárgája, 2 egész tojás, 1 vaníliás cukor, 1 szalagáré, 20 dkg vaj, 20 dkg sertészsír, másfél kg liszt. A kenéséhez 1 tojás, cukros víz.

Az élesztőt langyos, cukros tejbe morzsoljuk, és kelni hagyjuk. A tejfölt elkeverjük a tojásokkal, vaníliás cukorral, cukorral, szalagáréval. Teszünk rá két merőkanálnyi lisztet, majd ráborítjuk az élesztős tejet. Összekeverjük, majd apránként a többi lisztet, és a zsiradékot is beledolgozzuk. Jól alakítható tésztát készítünk, amit alaposan kidagasztunk, és kb. fél óráig, letakarva pihentetünk.

A megkelt tésztából kisebb darabokat kiszakítunk, rúd alakra formázzuk, és gombócokat vágunk belőle. Mindegyiket vékonyra kisodorjuk, két végét összefogva megpödörjük, a fonatok végeit összeillesztjük, és kör alakokat formázunk belőlük. Zsírozott tepsibe helyezzük, ott felvert tojással megkenjük a tetejét, és felfűtött kemencébe, vagy sütőbe tesszük. Amikor szép aranyló pirosra sült, még a tepsiben átkenjük cukros vízzel.


1077 Budapest, Király u. 93. • +36 1 352 9804 +36 30 709 9726 • info@falusiturizmus.hu