Gőzgombóc sósan és édesen

Gőzgombóc sósan és édesen

Hozzávalók: Sós gőzgombóchoz: 1 kg liszt, 2 dl tej, 1 evőkanál cukor, 5 dkg élesztő, ¼ evőkanál só, 10 evőkanál kacsazsír, 1 tojás. A gombóc alá: fél liter víz, fél evőkanál só, 1 evőkanál kacsazsír. A tálaláshoz befőtt.

Édes gőzgombóchoz: 75 dkg liszt, 2,5 dl tej, 5 dkg élesztő, 12 dkg cukor, csipetnyi só, 2 vaníliás cukor, 2 tojás, 12 dkg vaj, 1 kanál rum (aroma). Ízesítéshez: 3 dl szilvalekvár, cukros mák és cukros dió.

Először a sós gőzgombócot készítjük el. Ehhez egy kisebb tálkában két deci langyos tejbe egy evőkanál cukrot szórunk, és belemorzsoljuk az élesztőt. Megvárjuk, míg felfut.

A lisztet tálba öntjük, közepébe fészket készítünk, ide borítjuk a megkelt élesztős tejet. Adunk hozzá sót, két evőkanál olvasztott kacsazsírt és egy tojást. Összekeverjük, majd annyi langyos vizet dagasztunk bele, hogy megfelelő állagú kelt tészta alapot kapjunk. Lefedjük, és megvárjuk, amíg kétszeresére dagad.

Ekkor lisztezett deszkán átforgatjuk, ujjnyi vastagra kisodorjuk, nyolc evőkanál olvasztott zsírral megkenjük, és feltekerjük, mint a kalácsot. Kb. öt centis darabokra vágjuk, ezeket a csigaformákat élükre állítva sütőedénybe helyezzük, és ott is kelesztjük egy kicsit.

Közben fél liter vízben egy evőkanál kacsazsírt fél evőkanál sóval összemelegítünk, majd a gombócok alá öntjük. Vigyázzunk, hogy ne lepje el a folyadék a tál tartalmát. Lefedjük, kicsit így is pihentetjük, majd 180 fokos sütőben 50 perc alatt megsütjük.

Tálalásnál befőttet kínálunk mellé. A levével meglocsolhatjuk, vagy ha sósan szeretjük, akkor a sütőtál aljában maradt lével együtt is fogyaszthatjuk.

Az édes gőzgombóchoz a langyos tejbe egy evőkanál cukrot szórunk, belemorzsoljuk az élesztőt, és megvárjuk, míg megkel.

A lisztet tálba szitáljuk, beleborítjuk a kovászt, adunk hozzá tíz deka cukrot, két tojást, csipetnyi sót, és összekeverjük. Hozzáadjuk a puha vajat, hogy foszlósabb legyen a tészta, ízesítjük rum aromával és vaníliás cukorral. Megfelelő mennyiségű langyos vízzel kidagasztjuk, majd lefedve kétszeresére kelesztjük.

Erősen lisztezett deszkán átgyúrjuk, és másfél centi vastagra kisodorjuk. 8×8 centis négyzetekre vágjuk, közepükbe egy-egy púpos evőkanálnyi szilvalekvárt halmozunk. A tészták sarkait összefogva gőzgombócokat készítünk, ezeket összecsípett felükkel lefelé fordítva párolóedénybe helyezzük, és gőz fölött, fedő alatt 15 percig főzzük. Közben a fedőt levenni nem szabad.

Amikor elkészült, egyik tálba cukros diót, a másikba cukros mákot szórunk, rátesszük a gombócokat, majd a tetejüket is meghintjük dióval és mákkal.


1077 Budapest, Király u. 93. • +36 1 352 9804 +36 30 709 9726 • info@falusiturizmus.hu