Diási diós kalács

Diási diós kalács

Hozzávalók: 1 kg liszt, 6 dkg élesztő, 5 evőkanál kristálycukor, 2 egész tojás és 2 tojás sárgája, 15 dkg margarin, 1 evőkanál só, 3 vaníliás cukor, 3 dl tej. A töltelékhez: 25 dkg darált dió, 25 dkg darált mák, 15-15 dkg kristálycukor, 2 citrom reszelt héja. A sütőforma kikenéséhez vaj. A kalács kenéséhez egy tojás.

A lisztbe beleütünk két egész tojást, belemorzsoljuk az élesztőt, hozzáadjuk a vaníliás cukrot és kristálycukrot, felöntjük meleg tejjel, és finoman összedolgozzuk. Gyúrás közben két tojás sárgáját, és a felolvasztott margarint is beledagasztjuk. Amikor jól kidolgoztuk, akkor letakarjuk, és meleg helyen egy órán át kelesztjük.

Előkészítjük a töltelékeket. A dióhoz és mákhoz is cukrot és reszelt citromhéjat keverünk. Egy kerek sütőformát kivajazunk.

A megkelt tésztát kétfelé választjuk. Mindegyikből cipót formázunk, és egyenként kinyújtjuk. Jó vastagon megszórjuk az egyiket diós, a másikat mákos töltelékkel. Szorosan felhajtjuk a kalácsokat, majd kör alakúra feltekerjük. Először a diósat tesszük a sütőtálba, a mákosat köré helyezzük. Tojással átkenjük a tetejét, és további 30 percig kelesztjük. Előmelegített kemencében, vagy sütőben megsütjük, kicsit hűlni hagyjuk, utána lehet szépen szeletelni.


1077 Budapest, Király u. 93. • +36 1 352 9804 +36 30 709 9726 • info@falusiturizmus.hu