Gesztenyés kalács

Gesztenyés kalács

Hozzávalók: (3 rúdhoz) 1 kg (tönköly) liszt, 5 dkg élesztő, 1 liter tej, 1 teáskanál (gyümölcs) cukor, diónyi vaj, 1 kávéskanál só, 2 evőkanál vegyes virágméz, 1 kg gesztenyemassza, 15 dkg magozott meggy, 10 dkg mazsola, 1 dl rum. A tészta tetejére 2 tojás sárgája.

A tejből másfél decit meglangyosítunk, belemorzsoljuk az élesztőt, és cukrot szórunk rá. Langyos helyen pihentetjük, amíg megkel.

Közben a gesztenyemasszát előkészítjük. Akkor tudunk vele könnyen dolgozni, ha félig fagyott állapotban reszeljük le, mert akkor nem ragad.

A lisztet tálba szitáljuk, elmorzsolunk benne egy diónyi vajat, összekeverjük kevés sóval, és belecsurgatjuk a mézet. Ráöntjük a megkelt élesztőt, és annyi langyos tejjel dagasztjuk ki, amennyit a liszt megkíván. Laza, jól formálható tésztát készítünk, amit lisztezett gyúródeszkán is alaposan átdolgozunk.

Liszttel megszórt tálba tesszük, és konyharuhával letakarva egy órát kelesztjük.

A tölteléket összeállítjuk. A reszelt gesztenyét annyi felforralt tejjel lazítjuk, hogy ne legyen túl híg, folyós a masszánk. Kb. 3 dl tej szükséges ehhez. Az így nyert mennyiség egyharmad részébe belekeverjük a magozott meggyet, a többibe rumba áztatott mazsola kerül.

A duplájára kelt tésztát lisztezett deszkán háromfelé választjuk, és mindegyiket kicipózzuk. A tésztákat tepsi hosszúságú téglalapokra sodorjuk, és egyenletesen rákenjük a tölteléket. Az első meggyes, a másik kettő rumos-mazsolás ízű lesz. A kalácsokat feltekerjük, végüket összecsípjük, nehogy kifolyjon a töltelék. Sütőpapírral kibélelt tepsibe tesszük. Tojássárgájával átkenjük a tetejét.

Először 250 fokon, majd 5 perc múlva 200 fokon sütjük, amíg aranyló barna színt kap.

Megvárjuk, míg langyosra hűl, utána szépen lehet szeletelni.


1077 Budapest, Király u. 93. • +36 1 352 9804 +36 30 709 9726 • info@falusiturizmus.hu