Fonott diós kalács

Fonott diós kalács

Hozzávalók: (4 kalácshoz) 5 dkg élesztő, 1,5 kg liszt, 2 tojás sárgája, 1 csomag vaníliás cukor, fél (bio) citrom héja, 1 kávéskanál só, 1,5 dl étolaj, 15 dkg cukor, 1 liter tej. Egy rúd töltelékhez: 20 dkg darált dió, 2 evőkanál kekszmorzsa, 1 evőkanál őrölt fahéj, rumba áztatott 5 dkg mazsola, 3 csomag vaníliás cukor, 4 dkg vaj, tej, 15 dkg kristálycukor, fél citrom héja. A tészta kenéséhez: 1 tojás, 1 citrom leve, 2 evőkanál porcukor.

Egy kisebb tálkában az élesztőt összemorzsoljuk, egy teáskanál cukrot és két deci langyos tejet adunk hozzá, és megvárjuk, míg megkel.

A lisztbe beleütjük a tojások sárgáját, teszünk hozzá egy vaníliás cukrot, sót, reszelünk bele citromhéjat, beleborítjuk a megkelt élesztőt, és annyi langyos tejjel dagasztjuk ki, hogy megfelelő állagú kelt tésztát kapjunk. Amikor összeállt a tészta, apránként hozzáadagoljuk az étolajat és a cukrot. Ezt addig ismételjük, amíg a hozzávalók elfogynak, és a tésztánk szép sima, hólyagos lesz. Ekkor vászonruhával letakarjuk, és fél óráig kelesztjük.

Közben elkészítjük a tölteléket. A darált dió, kekszmorzsa, őrölt fahéj, rumos mazsola, vaníliás cukor, olvasztott vaj, reszelt citromhéj, kristálycukor keverékéhez annyi tejet öntünk, hogy kenhető masszát kapjunk. Ez a töltelék egy kalács töltéséhez elegendő, tetszés szerint készíthetünk többet, de a kalácsokat mákosan, kakaósan, túrósan, vagy más töltelékkel is ízesíthetjük.

Az idő közben megkelt tésztát négy részre szétvágjuk, Az elsőt vékonyra kisodorjuk. Rákenjük a diós tölteléket úgy, hogy mindenhova jusson. Feltekerjük, a vastag rudat hosszában, középen késsel szétvágjuk, és a kalácsot megfonjuk. Kizsírozott tepsibe beletesszük, tojással átkenjük a tetejét, kicsit még így is kelesztjük, majd forró sütőben, vagy kemencében aranyló barnára kisütjük. Amikor elkészült, egy citrom levét porcukorral elkeverjük, és megkenjük vele a forró kalácsot. Hagyjuk kihűlni, utána szépen szeletelhető.


1077 Budapest, Király u. 93. • +36 1 352 9804 +36 30 709 9726 • info@falusiturizmus.hu