Fánktésztában sült alma citromfűvel

Fánktésztában sült alma citromfűvel

Hozzávalók: 50 dkg liszt, 2,5 dkg élesztő, 1 tojás sárgája, 2,5 dl tej, 1 evőkanál cukor, 3 db alma, 1 csokor citromfű, 2 evőkanál fahéjas porcukor, 2 citrom leve. A sütéshez étolaj. A tálaláshoz fahéjas porcukor, eperlekvár.

A lisztet kimérjük egy tálba, közepébe belemorzsoljuk az élesztőt, kevés langyos tejet öntünk rá, és kevés cukrot. Tojás sárgájával és tejjel összeállítjuk a tésztát. Amikor alaposan kidolgoztuk, akkor ruhával letakarva, langyos helyen negyven percig kelni hagyjuk.

Közben elkészítjük a tölteléket. Az almákat lehámozzuk, apró kockákra vágjuk. Egy liternyi vízbe belecsavarjuk a citromok levét, ebbe tesszük az almát, hogy ne barnuljon meg, amíg a fánkokkal elkészülünk.

A megszaporodott tésztánkat lisztezett deszkán vékonyra sodorjuk. Négyzeteket vágunk belőle.

Az almáról a vizet leszűrjük, szelünk rá egy csokor citromfüvet, és összekeverjük fahéjas porcukorral. Egy-egy evőkanálnyi tölteléket halmozunk a fánkok közepébe. Sarkait összefogjuk, összenyomjuk, kis batyukat készítünk belőle.

Forró zsiradékban szép aranyló barnára sütjük a fánkokat. Nem gond, ha idő közben kicsit szétnyílnak, ezek az almás virágok még szebbek lesznek.

Szűrőkanállal kiszedjük, lecsepegtetjük róluk az olajat. Tálalásnál ízlés szerint megszórhatjuk fahéjas porcukorral. Eperlekvárral a legfinomabb.


1077 Budapest, Király u. 93. • +36 1 352 9804 +36 30 709 9726 • info@falusiturizmus.hu