Csokoládés kuglóf

Csokoládés kuglóf

Hozzávalók: 1,2 kg liszt, 10 dkg élesztő, 2 evőkanál kakaó, 2 csomag vaníliás cukor, 20 dkg olvasztott vaj, 6 tojás sárgája, 8 evőkanál kristálycukor, 6 dl tej, 10 dkg mazsola. A sütőformához étolaj, zsemlemorzsa. A mázhoz: 20 dkg csokoládé, 1 dl tej.

A lisztet két tálban elfelezzük. A mazsolát kevés tejbe beáztatjuk. A többi tejet meglangyosítjuk, a vajat felolvasztjuk.

Két deci langyos tejbe egy evőkanál cukrot teszünk, és belemorzsolunk öt deka élesztőt. A tojásokat szétválasztjuk, három sárgáját a liszt egyik felébe tesszük. Hozzáadjuk az olvasztott vaj felét, három evőkanál kristálycukrot, és a felfutott élesztős tejet. Elkezdjük összeállítani a tésztát. Amennyiben szükséges, kevés folyadékot még adhatunk hozzá, hogy jó lágy, a kelt tésztánál lazább anyagot kapjunk. Amikor már szép sima lett, konyharuhával letakarva langyos helyre tesszük.

Ugyanígy készítjük el a barna tésztát is azzal a különbséggel, hogy ebbe belekerül a kakaó is. Letakarjuk, és egy órán át állni hagyjuk.

A sütőformát étolajjal kikenjük, zsemlemorzsával megszórjuk.

A fehér tésztát lisztezett deszkán átforgatjuk, hosszúkás rudat alakítunk belőle, ezt körbe, a forma aljába helyezzük. Megszórjuk a leszűrt mazsolával. A barna tésztát ugyanúgy kialakítjuk, és a világos tetejére helyezzük. Az egészet húsz percig még pihentetjük, majd előmelegített sütőben negyven percig sütjük.

Közben a csokoládét kevés tejjel gőz felett felolvasztjuk.

A kuglófot a formából nagyobb tálra borítjuk, megcsurgatjuk csokoládéval, kicsit várunk, hogy dermedjen, utána szépen lehet szeletelni.


1077 Budapest, Király u. 93. • +36 1 352 9804 +36 30 709 9726 • info@falusiturizmus.hu