Citromtorta

Citromtorta

Hozzávalók: A piskótához: 6 tojás, 6 csapott evőkanál porcukor, 6 púpos evőkanál liszt, 1 citrom reszelt héja, 1 sütőpor, 1 csomag vaníliás cukor. Az 1. krémhez: 6 dl tej, 6 evőkanál liszt, 3 evőkanál cukor. A 2. krémhez: 6 tojás fehérje, 6 evőkanál cukor. A 3. krémhez: 25 dkg vaj, 6 evőkanál cukor, fél citrom leve. A díszítéshez 1 egész citrom.

A citrom héját lereszeljük. A sütőt bekapcsoljuk, hogy felmelegedjen. A tojásokat szétválasztjuk. A fehérjéket felverjük habnak, kanalanként beletesszük a cukrot, majd a tojások sárgáját, a citromhéjat, és a vaníliás cukrot is. A lisztben elkeverjük a sütőport, és óvatosan, nehogy a habot összetörjük, ezt is a sütemény alapba keverjük. A tortaformát kizsírozzuk, vagy sütőpapírt teszünk az aljába, és elsimítjuk benne a piskóta masszát. Betesszük a sütőbe. Minimum 10 percig nem nyitjuk ki az ajtót, nehogy összeessen a torta. Kb. 30 perc alatt megsül. Tűpróbával ellenőrizzük, majd kivesszük, és hűlni hagyjuk.

Először a tejes krémet készítjük el. Négy deci tejet felforralunk. Közben a maradék tejben csomómentesre keverjük a lisztet, hozzáadjuk a cukrot, és a forró tejbe apránként belecsurgatjuk. Addig főzzük, amíg sűrű krémet kapunk. A tűzről levéve félretesszük hűlni, közben néhányszor átkeverjük, hogy ne bőrösödjön be a teteje.

Egy nagyobb lábosban vizet forralunk. Amikor már gőzölög, ráhelyezünk egy másikat, ami éppen ráilleszkedik, és abban a hat tojás fehérjét a cukorral felverjük. Amikor elkészült, ezt is kihűtjük.

A puha vajat a cukorral, majd a citrom kifacsart levével habosra keverjük.

A tortalapot kivesszük a formából, a sütőpapírt lehúzzuk az aljáról, és háromfelé vágjuk. A meghűlt krémeket összekeverjük, és megtöltjük vele a tortát úgy, hogy a külsejére is bőségesen maradjon. Minden lapot, majd a torta oldalát, és a tetejét is átkenjük citromos krémmel. Az egész citromot félbe, majd vékony szeletekre vágjuk. Habzsák segítségével kidíszítjük a torta peremét krémmel, végül tetszés szerinti elrendezésben citromszeleteket rakunk mellé. Pár órára hűtőszekrénybe tesszük, hogy átdermedjen. Utána szépen szeletelhető.


Hasonló találatok

1077 Budapest, Király u. 93. • +36 1 352 9804 +36 30 709 9726 • info@falusiturizmus.hu