Szőlősgazda tortája

Szőlősgazda tortája

Hozzávalók: 5 tojás, 3 evőkanál cukor, 4 evőkanál liszt. A borkrémhez: 3 dl mézes fehérbor, 1 dl tej, 3 evőkanál cukor, csipetnyi fahéj, 4 tojás sárgája, 3 dl tejszín, 1 kis üveg szőlőbefőtt, vagy egy fürt szőlő, pár szem dió. A sütőforma előkészítéséhez zsír és liszt.

Először piskótát készítünk. A tojásokat szétválasztjuk, a sárgákat egy evőkanál cukorral összekeverjük. A fehérjéket félig felverjük, és két evőkanál cukorral kemény habbá kidolgozzuk. Ebbe lassan, apránként csurgatjuk a cukros tojás sárgákat, majd kanalanként a lisztet is óvatosan beleforgatjuk.

Egy tortaformát, vagy lábast zsírral kikenünk, és liszttel megszórunk. Beleborítjuk, és elegyengetjük benne a piskótamasszát.

170 fokon, 25 perc alatt aranysárgára sütjük, majd hűlni hagyjuk.

A borkrémhez egy lábasba öntjük a bort. Ezt cukorral és fahéjjal felforraljuk. A tojás sárgákat egy másik tálban tejjel elkeverjük, majd vékony sugárban a forró borhoz öntjük. Pár perc alatt besűrűsödik, addig folytonosan keverjük, nehogy leégjen. Ezután a tűzről levesszük, és kihűtjük.

A piskótát félbevágjuk. A tejszínt kemény habbá verjük, 1/3 részét félretesszük. A többibe lassan kevergetve beledolgozzuk a boros krémet. A szőlőszemeket is hozzáadjuk, így töltjük a két tortalap közé. Egy órán át hideg helyen dermesztjük.

A torta külső részét a megmaradt tejszínhabbal vékonyan bevonjuk, és habrózsákat nyomunk a szélére. Szőlőszemekkel, és dióval díszítjük.


Hasonló találatok

1077 Budapest, Király u. 93. • +36 1 352 9804 +36 30 709 9726 • info@falusiturizmus.hu