Öreg lebbencs

Öreg lebbencs

Hozzávalók: A tésztához: 30 dkg liszt, 3 tojás. A leveshez: 30 dkg krumpli, 20 dkg vöröshagyma, 2 paprika, 2 paradicsom, 30 dkg szalonna, 2 evőkanál őrölt fűszerpaprika, 1 teáskanál őrölt bors, só, 1 csokor petrezselyem- és zeller zöldje, 40 dkg lebbencs tészta.

A tésztához a lisztet a felhabolt tojásokkal elkeverjük, és összegyúrjuk. Gyúródeszkán is kidolgozzuk, cipóalakot készítünk belőle. Fél órát pihentetjük, majd átgyúrjuk, és ezt legalább kétszer megismételjük. Utána lisztezzük, és kerekre nyújtjuk. Nem kell túl vékonyra sodorni. Nyújtófára tekerjük a tésztát, abroszra terítjük, és ott legalább egy napig száradni hagyjuk. Ekkor nagyobb darabokra törjük, és vászonzsákban tároljuk felhasználásig.

A leveshez a krumplit megtisztítjuk, és vékony szeletekre vágjuk. A szalonnát felkockázzuk, üvegesre pároljuk, beletesszük a lebbencstésztát, és pirosra pirítjuk. Rátesszük a kockákra vágott hagymát, összesütjük, majd a feldarabolt paprikát és paradicsomot is hozzáöntjük. Fűszerezzük őrölt paprikával, azonnal felöntjük vízzel, és hozzáadjuk a krumplit.

Ízlés szerint sózzuk, őrölt borssal megszórjuk, és beletesszük a petrezselyem-és zeller zöldjét. Amikor a krumpli megpuhult, az öreg lebbencsünk is elkészült.


1077 Budapest, Király u. 93. • +36 1 352 9804 +36 30 709 9726 • info@falusiturizmus.hu