Gombóc leves

Gombóc leves

Hozzávalók: (3 adag tésztához) 3 kg krumpli, só, 6 marék liszt. A leveshez: 2 vöröshagyma, 2 fakanál sertészsír, 1-1 csokor petrezselyem-és zeller zöldje, 2 paradicsom, 2 paprika, 2 kávéskanál őrölt paprika, só. A rántáshoz: 2 fakanál sertészsír, 5 fakanál liszt, 2 teáskanál őrölt paprika, só.

Annyi tésztát készítünk, hogy a levesbe való gombóc, a nudli és a krumpli fánk is elkészülhet belőle. A burgonyát megtisztítjuk, felkockázzuk, és enyhén sós vízben puhára főzzük. Leszűrjük, áttörjük, és kihűtjük.

Közben a hagymát kockákra vágjuk, és zsírban megsütjük. A tűzről félrehúzva keverünk bele őrölt paprikát.

A burgonya főzőlevébe apróra vágott petrezselyem zöldet, csokornyi zellert, negyedekbe vágott paradicsomot, és felszeletelt zöldpaprikát teszünk. Hozzáöntjük a paprikás sült hagymát, ízlés szerint sózzuk, és addig főzzük, amíg a gombóc elkészül.

Először zsírból és lisztből világos rántást készítünk, kicsit hűtjük, és belekeverjük az őrölt paprikát.

A meghűlt krumplit megsózzuk, és liszttel összegyúrjuk. Lisztezett deszkán háromfelé választjuk. Az egyiket kisujjnyi vastagra kinyújtjuk. Átkenjük paprikás rántással, megszórjuk sóval, feltekerjük, és tenyérrel gombócnyi darabokat szakítunk belőle. Összedolgozzuk a végeit, nehogy kifolyjon a töltelék, és a forró levesben kifőzzük.


1077 Budapest, Király u. 93. • +36 1 352 9804 +36 30 709 9726 • info@falusiturizmus.hu