Bableves és főzelék schupnudlival

Bableves és főzelék schupnudlival

Hozzávalók: 1 kg bab, 1 fej vöröshagyma, 2 cseresznye paprika, 6 gerezd fokhagyma, 1 nagyobb petrezselyemgyökér, 3 sárgarépa, 2 paradicsom, 2 teáskanál őrölt paprika, só. A schupnudlihoz: 1 kg krumpli, 1 tojás, teáskanálnyi só, liszt (amennyit a krumpli felvesz), 15 dkg zsemlemorzsa, egy fakanál zsír. A csipetkéhez: 1 tojás, csipetnyi só, liszt. A rántáshoz: 3 fakanál sertészsír, 4 evőkanál liszt.

A babot előző este beáztatjuk. Másnap nagyobb fazékba tesszük, felöntjük vízzel, és rákockázzuk a megtisztított vöröshagymát. Beledobjuk az egész cseresznyepaprikákat, és feltesszük főzni. Közben a fokhagymát megtisztítjuk, és felkockázzuk.  A petrezselymet és sárgarépát is megpucoljuk, és hosszában négyfelé vágjuk. A felforrt levesbe mindezt beletesszük. Paradicsomot, őrölt paprikát, ízlés szerint sót is teszünk hozzá, és fedő alatt főzzük, amíg a bab megpuhul.

A schupnudlihoz a krumplit megtisztítjuk, kockákra vágjuk, és enyhén sós vízben megfőzzük. Ezután leszűrjük, és átnyomjuk. Lisztet, sót, tojást adunk hozzá, és alaposan összegyúrjuk. Gyúródeszkán is átdolgozzuk, majd hosszú rudat formázunk belőle, amit kis diónyi darabokra vágunk. Tenyerünkkel nudlikat sodrunk belőle. Enyhén sós, forrásban lévő vízben kifőzzük. A zsemlemorzsát zsírban lepirítjuk, 1 dl vízzel felengedjük, és ebben forgatjuk át a nudlikat.

Egy tojásból kevés sóval és liszttel tésztát gyúrunk, amit elcsipkedünk. A rántáshoz a zsírt felolvasztjuk, és aranyló barnára pirítjuk benne a lisztet.

A megfőtt levesből a bab nagy részét külön lábosba kiszedjük, majd a rántás felével besűrítjük. A főzeléket ízlés szerint kis zsíron elkevert teáskanálnyi őrölt paprikával is meglocsolhatjuk, hogy színesebb legyen.

A megmaradt rántással besűrítjük a levest, és a csipetkét is belefőzzük.

Tálalásnál a levest tálba szedjük, a főzeléket pedig második fogásként, schupnudlival tesszük az asztalra.


1077 Budapest, Király u. 93. • +36 1 352 9804 +36 30 709 9726 • info@falusiturizmus.hu