Májleves

Májleves

Hozzávalók: 1 kg sertés csontos hús (lengőborda, szegycsont), 50 dkg színhús (comb, tarja), 50 dkg sertésmáj, 50 dkg vegyes zöldség (zeller, petrezselyem, sárgarépa), 2 vöröshagyma, 3 gerezd fokhagyma, 2 teáskanál só, 1 kávéskanál őrölt feketebors, 4 babérlevél, 3 evőkanál paradicsomlé, 3 teáskanál darált paprika, 2 evőkanál ecet, 1 teáskanál majoránna. A rántáshoz: 2 evőkanál sertészsír, 3 evőkanál liszt, 1 teáskanál fűszerpaprika.

Egy nagyobb fazékba 3-4 liter vizet öntünk, ebbe helyezzük a vékony csontos részeket és az apróra vágott színhúst, majd lassan felforraljuk.

Közben a zöldségeket megtisztítjuk és hasábokra vágjuk. A hagymákat egészben hagyjuk. A sertésmájat felkockázzuk.

A leves tetején képződött habot többször is leszedjük. Amikor már letisztult, belehelyezzük a zöldségeket, a vöröshagymát és fokhagymát. Ízesítjük sóval, őrölt borssal, babérlevéllel, és addig főzzük, amíg a húsok megpuhulnak.

Rántást készítünk hozzá. A zsírban világosra pirítjuk a lisztet, a tűzről félrehúzva elkeverjük benne a fűszerpaprikát, és hideg vízzel felengedjük.

A levest darált paprikával és paradicsomlével ízesítjük, majd beleöntjük a rántást, és összeforraljuk.

Ezután helyezzük bele a megmosott és lecsepegtetett májat, amivel további tíz percig főzzük. Morzsolt majoránnával fűszerezzük, és ecettel savanyítjuk.

Tálalásnál, a tányérban ócsai szokás szerint savanyú almapaprika levével tovább ízesíthetjük, ez a savanykás aroma mellett némi csípősséget is kölcsönöz az ételnek.

Friss kenyeret kínálunk hozzá.


1077 Budapest, Király u. 93. • +36 1 352 9804 +36 30 709 9726 • info@falusiturizmus.hu