Paradicsomos káposztaleves punyával

Paradicsomos káposztaleves punyával

Hozzávalók: (8 főre) 1,5 kg oldalas, fél kicsontozott sertésfej, 3 db sertésfarok, 1,5 kg káposzta, 2 tv-paprika, 4 paradicsom, 3 babérlevél, egész feketebors, só, 1 vöröshagyma, 5 dl sűrű paradicsomlé, 4 gerezd fokhagyma. A rántáshoz: 1 evőkanál sertészsír, 2 evőkanál liszt, 2 teáskanál őrölt paprika. A punyához: 1,5 kg liszt, 5 dkg élesztő, 1 evőkanál cukor, 2 teáskanál só.

Az oldalast először a csontok mentén, majd keresztbe is eldaraboljuk. A sertésfejet és farkat is kisebbekre vágjuk. Ezeket alaposan átmossuk, majd bográcsba, vagy nagyobb fazékba, bő vízbe feltesszük főzni.

A káposztát négyfelé, majd vékony csíkokra szeljük. A paradicsomot, paprikát nagyobb darabokra vágjuk, a fokhagymát és vöröshagymát megtisztítjuk.

A punyához a lisztet átszitáljuk. Két dl langyos vízbe cukrot teszünk, belemorzsoljuk az élesztőt, és megvárjuk, míg megkel. A lisztre sót szórunk, a közepébe kis mélyedést készítünk, és beleöntjük a felfuttatott élesztőt. Felfelé húzogatva kidagasztjuk annyi apránként adagolt langyos vízzel, hogy jó minőségű kenyértésztát kapjunk. Amikor már szép sima a punya, letakarjuk, és pihentetjük legalább fél óráig.

Közben a levesünkben a húsok már majdnem megpuhultak, belerakjuk a zöldségféléket, és a fűszereket is. Teszünk hozzá fokhagymát, vöröshagymát, paradicsomot, paprikát, káposztát. Ízesítjük babérlevéllel, borssal, sóval. Nyakon öntjük paradicsompürével, és tovább főzzük.

Elkészítjük a rántást. A zsírban kicsit megpirítjuk a lisztet, a tűzről levéve belekeverjük az őrölt paprikát, és egy merőkanál levessel simára keverjük. Ezzel sűrítjük be az ételt.

A megkelt punyát liszttel megszórt gyúródeszkán tepsi nagyságúra sodorjuk, kilisztezett tepsibe tesszük. Tetejét vizes kézzel átmosdatjuk, és előmelegített sütőben készre sütjük.

A leveshez roma hagyomány szerint kisebb darabokat törünk a friss punyából, úgy fogyasztjuk.


1077 Budapest, Király u. 93. • +36 1 352 9804 +36 30 709 9726 • info@falusiturizmus.hu