Savanyú répalevesSavanyú répaleves

Savanyú répaleves

Hozzávalók:  (8 főre) 1 kg bőrös sertéscsülök és sertéscomb vegyesen, 30 dkg főtt füstölt sonka, 2 kg takarmányrépa, 1 nagyobb vöröshagyma, 2 babérlevél, 4 gerezd fokhagyma, 1 teáskanál őrölt feketebors, 2 teáskanál őrölt paprika, 2 teáskanál só, 2 dl tejföl, 4 evőkanál liszt, 5 dkg zsír, 1 evőkanál 10%-os ecet.

A húsokat kisebb kockákra felvágjuk. Hozzádaraboljuk a főtt sonkát is, és a csonttal együtt beletesszük egy nagyobb fazékba. A vöröshagymát, fokhagymát megtisztítjuk, és apróra szelve mellédobjuk. Fűszerezzük babérlevéllel, sóval, őrölt feketeborssal, majd felöntjük vízzel és fedő alatt kb. másfél óráig főzzük.

Közben a répát meghámozzuk, megmossuk és tökgyalun lereszeljük. Egy nagyobb tálba tesszük, és abban leforrázzuk. Fakanállal átnyomkodjuk, és a meleg lében állni hagyjuk, amíg a hús nagyjából megpuhul.

Ekkor leszűrjük, és a levesbe kanalazzuk a répát. Újra beízesítjük, és az egészet együtt puhára főzzük.

A rántáshoz egy púpos evőkanál zsírban két evőkanál lisztet lepirítunk, beleteszünk két teáskanál őrölt paprikát, és hideg vízzel felöntjük.

Két deci tejfölt újabb két evőkanál liszttel és kevés vízzel csomómentesre keverünk.

A levesbe először a rántást, majd a habarást is beleöntjük, és mindkettővel összeforraljuk. Tálalás előtt kevés ecettel savanyítjuk. Friss kenyérrel kínáljuk.


1077 Budapest, Király u. 93. • +36 1 352 9804 +36 30 709 9726 • info@falusiturizmus.hu