Pikáns vadhúsleves grízgaluskával

Pikáns vadhúsleves grízgaluskával

Hozzávalók: 1 kg vadhúsos csont, 15 egészbors, 4 szegfűbors, 2 babérlevél, 2 gerezd fokhagyma, 1 evőkanál só, 4 borókabogyó, 50 dkg vegyes zöldség (sárgarépa, petrezselyem, zeller, karalábé), 1 vöröshagyma, 1 tv-paprika, 1 paradicsom, 4 gomba, 1 csokor petrezselyemzöld, 3 levél kelkáposzta, kevés tárkony és lestyán. Ízlés szerint citromlé, 20 dkg reszelt sajt. A galuskához: 1 tojás, 8 dkg búzadara, só, 5 dkg vaj, 15 dkg vegyes főtt zöldség, kis csokor tárkony és petrezselyemzöld.

Egy fazékba beletesszük a megmosott, kisebb darabokra vágott húsos csontokat. Felöntjük annyi forró vízzel, hogy ellepje a tartalmát, és fedő nélkül addig főzzük, amíg felhabzik. Ekkor a csontos húsokat kiszedjük egy tálba, gondosan átöblítjük, a fazékba friss hideg vizet öntünk, és az egészet újra feltesszük a tűzhelyre. Amikor felforr, kanállal leszedjük a habját. Egy teatojásba belehelyezzük a borókabogyót, egész borsot, szegfűborsot, babérlevelet. Így helyezzük a levesünkbe, hogy utólag könnyen ki tudjuk szedni. Beledobjuk a megtisztított fokhagyma gerezdeket is, és enyhén megsózzuk.

A zöldségféléket megtisztítjuk, és kisebb darabokra vágjuk. A zöldfűszereket kelkáposzta levélbe csavarjuk, összekötjük egy cérnával.

Félórányi gyöngyöző főzés után bezöldségeljük a levesünket, és békén hagyjuk, amíg minden megpuhul.

Ekkor a zöldségeket kiszedjük, a levest egy tálba leszűrjük. A sárgarépából, petrezselyemből, zellerből, karalábéból, gombából kiszedünk 15 dekára valót, és ledaráljuk, vagy felaprítjuk. Ez lesz a levesbetétünk alapja. Beleütjük a tojást, hozzáadjuk a búzadarát, a puha vajat. Enyhén sózzuk, vágunk bele petrezselyem-és tárkony levelet, majd félretesszük, hogy a gríz megdagadjon.

A leszűrt levest felmelegítjük, ebbe szaggatjuk kiskanállal a galuskákat. Amikor megfőttek, ízlés szerint fűszerezhetjük még a levesünket, illetve csurgatunk bele citromlevet is. Tálalásnál, már a tányérokban megszórjuk reszelt sajttal.


1077 Budapest, Király u. 93. • +36 1 352 9804 +36 30 709 9726 • info@falusiturizmus.hu