Betyáros csirkepaprikás

Hozzávalók (20 főre): 80 dkg vöröshagyma, 40 dkg paradicsom és paprika, 25 dkg füstölt szalonna, 1 kg gomba, 4 kg csirkehús, 20 dkg sertészsír, 6 púpos evőkanál őrölt pirospaprika, 1 csokor petrezselyem zöldje, 1 csípős paprika, 2 babérlevél, 1 teáskanálnyi őrölt feketebors, 2 evőkanál só, csipetnyi kakukkfű, 4 gerezd fokhagyma, 1 dl vörösbor.

A vöröshagymát kockákra, paradicsomot cikkekre, a paprikát karikákra, a szalonnát és gombát kisebb szeletekre, a petrezselyem zöldjét apróra vágjuk. A csirkehúst is eldaraboljuk.

A bográcsban felolvasztjuk a sertészsírt, kisütjük benne a szalonnát. Amikor már szép piros, akkor kiszedjük, és a visszamaradt zsírban megpároljuk a hagymát. Hozzákeverjük az őrölt fűszerpaprikát, felöntjük fél liter vízzel, majd összeforraljuk. Átforgatjuk benne a csirkehúst, és kb. 20 percig főzzük.

Hozzáadjuk a felvágott paradicsomot, paprikát és petrezselymet. Beledobjuk a csípős paprikát is. Fűszerezzük babérlevéllel, őrölt borssal, sóval, kakukkfűvel, apró kockákra vágott fokhagymával. Kevés vízzel pótoljuk a levét, és puhára főzzük.

Kb. félórányi rotyogtatás után beleszórjuk a gombát, és készre főzzük a paprikást.

Végül a vörösborral nyakon öntjük, óvatosan átforgatjuk az ételt, nehogy szétessenek a húsok, egyet forralunk még rajta, és tálaljuk. Friss kenyérrel kínáljuk.


1077 Budapest, Király u. 93. • +36 1 352 9804 +36 30 709 9726 • info@falusiturizmus.hu