Paprikás csirke leves

Hozzávalók: 1 egész (lehetőleg házi) csirke, 1 fej vöröshagyma, 1 tv-paprika, 1 paradicsom, 1 zellergumó, nagy csokor zeller-és petrezselyemzöld, 3 teáskanál őrölt paprika, 2 teáskanál só, 2 dl tejföl, 5 dkg zsír. A galuskához: 2 tojás, 15 dkg liszt, 1 kávéskanál só.

A megtisztított vöröshagymát feldaraboljuk. Egy leveses fazékban megolvasztunk két fakanálnyi zsírt, és megdinszteljük rajta a hagymát. Közben a paprikát, paradicsomot és zellergumót is kockákra vágjuk, és a fazékba borítjuk.

Erre a lecsós alapra helyezzük az összedarabolt csirkét, majd kicsit pirítunk rajta. A tűzről lehúzva megszórjuk őrölt paprikával és sóval. Visszatesszük a lángra, és azonnal felengedjük két liter vízzel. Fedő alatt főzzük.

Közben a petrezselyem-és zeller zöldet összevágjuk, majd nokedlit készítünk. A tojásokat kevés sóval felverjük, és apránként liszttel besűrítjük.

Amikor a levesünk félig megfőtt, belehelyezzük a felaprított zöldeket. Amint a hús is megpuhult, beleszaggatjuk a galuskát, és a levesben megfőzzük.

A tejfölt egy pohárban kevés meleg levessel apránként felhígítjuk, és folytonos keverés mellett a félrehúzott fazékba beleengedjük.

Takarékon még egy-két percig melegítünk rajta, majd tálalhatjuk.


1077 Budapest, Király u. 93. • +36 1 352 9804 +36 30 709 9726 • info@falusiturizmus.hu