Olajos hal

Hozzávalók: 1 kg vékony karikákra vágott vöröshagyma, 2 kg tisztított, sűrűn beirdalt, darabolt keszeg. Soronként 2 babérlevél, kávéskanál őrölt bors, ízlés szerint só, 1 liter étolaj.

Egy lábos aljára fél dl étolajat öntünk, és megszórjuk hagymakarikákkal. A keszegdarabkákat egyenként kívül-belül alaposan bedörzsöljük sóval. Egy sort a hagymára rakunk. Két babérlevelet, és kávéskanálnyi őrölt borsot szórunk rá, majd újabb hagymakarika réteg következik. Addig folytatjuk ezt a műveletet, amíg a hal engedi. Amikor ezzel elkészültünk, a lábost felöntjük annyi olajjal, hogy ¾ részig ellepje a tartalmát. Vizet nem kell önteni rá, mert a hal ad ki nedvességet.

Tűzterelő lemezt teszünk a főzőlapra, és felforraljuk az ételt. Ezután takarékra vesszük, és 4-5 órán át főni hagyjuk. A tűzhelyről levéve megvárjuk, míg kihűl, és hűtőszekrénybe tesszük legalább 3-4 napra. Ezután fogyasztható.

A lábosból szűrőkanálba szedve a felesleges olajat lecsepegtethetjük, és úgy kenhetjük vajas kenyérre, esetleg pirítósra. Az állaga olyan lesz, mint a pástétomnak, a szálkák pedig a lassú főzés, és hosszas tárolás során eltűnnek. Utólag ízlés szerint csepegtethetünk rá citromlevet, tehetünk rá csípős paprikakrémet, vagy fűszernövényeket.

Kisebb dobozokban fagyasztható, sokáig tárolható étel.


1077 Budapest, Király u. 93. • +36 1 352 9804 +36 30 709 9726 • info@falusiturizmus.hu