Halgombóc leves

Hozzávalók: (15 főre) 2 kg vegyes hal (amur, ponty, harcsa, busa) fej, farok, bőr és törzs részei. 3 nagy vöröshagyma, só, 3 evőkanál őrölt paprika, 2 evőkanál csípős paprikakrém, őrölt feketebors, 2 kisebb vöröshagyma párolva, 1,5 kg filézett hal, 3 tojás, 1 csokor petrezselyemzöld, 5 evőkanál zsemlemorzsa.

A halakat kifilézzük, bőrüket levágjuk. A csontos részeket és a bőrt az alapléhez, a filéket pedig a gombóchoz félretesszük.

A vöröshagymát megtisztítjuk, négyfelé vágjuk. A bográcsba vizet öntünk, belepakoljuk a csontos részeket, felöntjük még vízzel, hozzáadjuk a vöröshagymát, két teáskanál sót, és elkezdjük főzni.

Közben a kifilézett halakat kockákra vágjuk és előfűszerezzük. Keverünk hozzá két teáskanál sót, egy teáskanál őrölt borsot, egy teáskanál párolt vöröshagymát. Apró lyukú húsdarálón ledaráljuk, majd újra ízesítjük a maradék párolt vöröshagymával, másfél teáskanál őrölt borssal, két csapott evőkanál sóval, és apróra szelt petrezselyemzölddel. Három tojással, és kb. öt evőkanál zsemlemorzsával összegyúrjuk, majd félretesszük állni.

A megfőtt csontos halakat az alapléből kiszedjük, és kicsit hűlni hagyjuk. Amikor már bírja a kezünk, akkor a nagyobb csontokat és szálkákat kiválogatjuk belőle, a levet pedig egy tiszta bográcsba átszűrjük. A halhúst ledaráljuk, és 3-4 merőkanálnyi hal lével leturmixoljuk.

A megpihent húsmasszából vizes kézzel kis gombócokat formázunk.

Az alaplébe belekeverjük az átturmixolt sűrítményt, felforraljuk, adunk hozzá három evőkanál őrölt paprikát, két csapott evőkanál csípős paprikakrémet, majd amikor felforrt, belehelyezzük a gombócokat. Amikor feljönnek a leves tetejére, tálalhatunk. Friss kenyérrel kínáljuk.


1077 Budapest, Király u. 93. • +36 1 352 9804 +36 30 709 9726 • info@falusiturizmus.hu