Harcsapörkölt zalai módra, házi túrós csuszával

Hozzávalók: egy három kilós harcsa, vagy 1,8 kg bőrös harcsafilé, só, 40 dkg vöröshagyma, fél fej fokhagyma, 2 teáskanál őrölt feketebors, 7 evőkanál őrölt paprika, 10 dkg füstölt szalonna –és a szalonna bőrkéje, 2 dl étolaj, 2 paradicsom. A tésztához: 50 dkg liszt, 2 tojás, csipetnyi só, 1 kg házi túró, fél liter házi tejföl.

A halat megtisztítjuk, kifilézzük, a csontos részeket külön tesszük. A filéket kockákra vágjuk úgy, hogy a bőre rajta maradjon, mert a főzés során így nem esik szét. Átsózzuk, és állni hagyjuk.

Halas bogrács aljába étolajat öntünk. Beletesszük a megtisztított, kockákra vágott vöröshagyma felét, és a szalonna bőrét. Összedinszteljük, közben sűrűn kevergetjük. Rákanalazzuk az őrölt paprika felét, majd amikor felhabzik, azonnal beleborítjuk a harcsa feldarabolt csontos részeit is. Felengedjük egy liternyi vízzel, és kb. egy óráig főni hagyjuk. Idő közben beledobjuk a paradicsomokat is.

Közben elkészítjük a csuszatésztát. A lisztet a tojásokkal, csipetnyi sóval (ha szükséges, kevés vízzel) kemény tésztává gyúrjuk. Lisztezett deszkán vékonyra kisodorjuk, közben forgatjuk, hogy szép kerek legyen. A nyújtófára feltekerve először hosszában, majd kb. tíz centis téglalapokra felvágjuk. Száradni hagyjuk, és kézzel széttépkedjük. Csipetnyi sóval ízesített forró vízben kifőzzük, leszűrjük. A szalonnát felkockázzuk, kisütjük, a pörcöket kiszedjük. A kifőtt tésztát vas lábosba szedjük, meglocsoljuk a szalonna zsírjával, házi túróval összedolgozzuk, és tejfölt locsolunk rá. Tűzhelyen összemelegítjük úgy, hogy tálaláskor sistergő-forró legyen.

A pörköltalapba beletesszük a megmaradt vöröshagymát. Felforraljuk, közben forgatjuk, nehogy leégjen. Beleborítjuk a harcsafiléket, és összefőzzük, közben rázogatjuk. Amikor már majdnem elkészült, ízesítjük zúzott fokhagymával, őrölt borssal, és a maradék őrölt paprikát is hozzáadjuk. Amikor összeforrt, tálalhatjuk a csuszával. Ízlés szerint a tészta tetejét szalonnapörccel is megszórjuk.


1077 Budapest, Király u. 93. • +36 1 352 9804 +36 30 709 9726 • info@falusiturizmus.hu