Bableves metélt tésztával és törött bab

Hozzávalók: 40 dkg száraz gyöngybab, 1 közepes vöröshagyma, 3 gerezd fokhagyma, 2 petrezselyem, 2 sárgarépa, 2 szál lestyán, 2 zöld hüvelyes paprika, 2 cseresznye paprika, 1 csokor petrezselyemzöld, 2,5 dl füstölt alaplé, 5 dkg sertészsír, 1 teáskanál őrölt paprika, só, 10 dkg füstölt kolbász. A rántáshoz: 1 fakanál sertészsír, 3 dkg liszt, 3 gerezd fokhagyma, 1 vöröshagyma, 2 dkg őrölt paprika. A tésztához: 20 dkg liszt, 2 tojás.

A gyöngybabot a főzés előtti este bő, hideg vízbe beáztatjuk. Másnap leszűrjük, átmossuk. Fazékba borítjuk, ráöntjük az alaplevet (ha nincs, akkor vizet), és fedő alatt elkezdjük főzni.

A zöldségféléket megtisztítjuk. Mindkét vöröshagymát kockákra vágjuk. A sárgarépát és petrezselymet karikákra, a nagyobbakat félkarikákra, a petrezselyemzöldet apróra szeljük.

A lisztet két tojással összegyúrjuk, tésztát készítünk belőle. Deszkán is alaposan átdolgozzuk, és pihentetjük. Lisztezett munkalapon kisodorjuk, így is hagyjuk egy kicsit száradni. Meglisztezzük, szorosan feltekerjük a sodrófára, majd hosszában háromfelé vágjuk. Vékony metéltet készítünk belőle.

A levesbe beleszórjuk a vöröshagyma egyharmad részét, rányomunk három gerezd fokhagymát és a lestyánt is hozzáadjuk.

Egy kisebb lábasban felteszünk melegedni öt deka zsírt, rátesszük a megmaradt vöröshagymát. Szép színesre sütjük.

Egy másik edényben rántást készítünk. Felolvasztunk egy fakanál zsírt, rászórunk három deka lisztet, és lepirítjuk. Belezúzunk három gerezd fokhagymát, majd hozzáadjuk a párolt vöröshagyma felét. A tűzről félrehúzva egy evőkanál őrölt paprikát keverünk bele, és felengedjük hideg vízzel.

Amikor puhára főtt a bab, a levesből kiszedjük a lestyánt és a bab kb. ¾ részét egy edénybe.

A fazékba borítjuk a karikára vágott zöldségeket, és a levest tovább főzzük.

A kiszedett babot pépesre törjük. Kevés levessel hígíthatunk rajta. A megmaradt párolt vöröshagymához teszünk egy teáskanál őrölt paprikát, kávéskanálnyi sót, és a karikára vágott kolbászt. Ez lesz a törött bab ízesítése, amit tálalásnál a tetejére kanalazunk.

A leves elfőtt levét pótoljuk, felmelegítjük, és a rántást belecsurgatjuk. Ezzel egy időben beletehetjük a tésztát is. Tíz perc alatt készre főzzük. Ízlés szerint sózzuk, petrezselyemzöldet szórunk a tetejére, és már tálalhatjuk is.


1077 Budapest, Király u. 93. • +36 1 352 9804 +36 30 709 9726 • info@falusiturizmus.hu