Diós és mákos kifli

Hozzávalók: 40 dkg liszt, 25 dkg margarin, 1,75 dl tejföl, csipetnyi só, 10 dkg darált dió, 10 dkg darált mák, 2 evőkanál porcukor, 1 csomag vaníliás cukor, 3 evőkanál kajszibarack lekvár. A sütemények átforgatásához porcukor.

Egy tálba beleöntjük a lisztet, a porcukrot, vaníliás cukrot, és az egészet puha margarinnal összegyúrjuk. Hozzáadjuk a tejfölt és egy csipetnyi sót. Amikor már szép sima a tésztánk, lisztezett deszkán is átforgatjuk, majd kétfelé választjuk.

Az egyiket újra tálba helyezzük, és darált mákkal összegyúrjuk. Rúddá sodorjuk, kisebb darabokra vágjuk, és ezeket is hosszúra sodorjuk, mint amikor nudlit készítünk. Nyolc centi hosszú darabokra vágjuk, egyenként meghajlítjuk kifli alakúra. Tepsibe helyezzük, ezt nem kell kizsírozni, mert a vajas tészta nem ragad le benne.

A tészta másik felét kisodorjuk, csíkokra, majd háromszögekre felvágjuk. A darált diót lekvárral összekeverjük, és mindegyik tészta szélesebb végébe egy-egy kávéskanálnyit teszünk. A kifliket feltekerjük, közben végeit enyhén benyomjuk, nehogy kifolyjon a töltelék sütés közben.

Előmelegített sütőben gyorsan megsül, amikor az alja elkezd színesedni, már ki is vehetjük. Még melegen megforgatjuk porcukorban. Sokáig elálló, jó vendégváró sütemény.


1077 Budapest, Király u. 93. • +36 1 352 9804 +36 30 709 9726 • info@falusiturizmus.hu