Házi krémes torta

Hozzávalók: Tészta (2 tortához, vagy egy nagyobb tepsihez való adag): 25 dkg liszt, 25 dkg házi vaj, 1 teáskanál 10 %-os ecet, 1 teáskanál só, 1,25 dl hideg víz.

Krém: 6 dl tej, 3 tojás sárgája, 15 dkg cukor, csipetnyi só, 6 dkg liszt, 2 dl habtejszín, vaníliarúd.

Először a vajas téglát készítjük el. Húsz deka vajat öt deka liszttel, fakanállal összekeverünk. Ezt lisztezett sütőpapíron tégla alakúra formázzuk, és hűtőszekrénybe tesszük.

A megmaradt húsz deka lisztet elmorzsoljuk öt deka vajjal. Egy pohárban a vizet a sóval és az ecettel összekeverjük, ezzel dagasztjuk ki a rétestésztát. Szép simára kidolgozzuk, majd ezt is fél órára hideg helyre tesszük.

Ezután nagy kör alakúra szétnyújtjuk, óvatosan ráhelyezzük a vajas téglát, majd ráhajtjuk a rétestésztát. Először alulról fölfele, majd fölülről lefele, és a két oldalát is betakargatjuk vele. Sodrófával megütögetjük, és enyhén lisztezve kisodorjuk. Újra hajtogatjuk, majd harminc percig pihentetjük. Ezt a műveletet még kétszer megismételjük, így lesz a tésztánk szép leveles.

Az elkészült tésztát négy részre vágjuk, ebből kettő kell a tortához, a többit akár le is lehet fagyasztani, és később felhasználni.

Az egyik lapot kinyújtjuk akkorára, hogy a kerek tortaformánkat bőven befedje. Körbevágjuk úgy, hogy kicsit nagyobb legyen, mert sütés közben össze fog menni. A tortaforma alsó lapjára ráhelyezzük, villával megszurkáljuk, és előmelegített sütőben 10-15 percig sütjük. Ugyanezzel a módszerrel még egy lapot készítünk.

A krémhez a tejet felmelegítjük. A tojások sárgáját a cukorral habosra keverjük, majd a lisztet is hozzáadjuk. Meleg tejjel apránként felhígítjuk, és sűrűre főzzük. Kihűtjük.

A tejszínt kemény habbá verjük, és összeforgatjuk a krémmel. A vaníliarúd belsejét belekaparjuk, ezzel kicsit „koszos”, de nagyon finom lesz a tortánk.

A tortaformába belehelyezzük az alsó lapot, megtöltjük krémmel. A felső lapot tortacikkekre felvágva úgy helyezzük rá, hogy kicsit élükre állítjuk, majd enyhén belenyomjuk mindegyiket a krémbe. Lehűtjük, és egy óra múlva már fogyaszthatjuk is.


1077 Budapest, Király u. 93. • +36 1 352 9804 +36 30 709 9726 • info@falusiturizmus.hu