Három ízű rétes

Hozzávalók: 1,2 kg liszt, 4 tojás, 15 dkg sertészsír, étolaj, 10 dkg darált keksz. A töltelékekhez: 50 dkg túró, 2 evőkanál tejföl, fél citrom reszelt héja, 2 evőkanál citromlé, 10 evőkanál cukor, 4 evőkanál búzadara, 4 tojás, 1 kg alma, fél zacskó fahéj, 50 dkg meggy. A tetejére 1 tojás, 3 evőkanál tejföl, 2 csomag vaníliás cukor, 2 evőkanál porcukor.

A tojásokat felverjük. A lisztet nagy tálba szitáljuk, beleöntjük a tojást, két dl langyos vizet, és apránként még annyi vizet csurgatunk hozzá, hogy megfelelő minőségű rétestésztát kapjunk. Diónyi zsírt is eldolgozunk benne dagasztás közben. Jó alaposan kidolgozzuk, közben emelgetjük, hogy szép, levegős, hólyagos rétestésztánk legyen.

Lisztezett deszkán négy cipóra osztjuk, ezeket is alaposan kidolgozzuk. Sodrófával kicsit ellapítjuk, étolajjal mindegyik tetejét átkenjük, és abrosszal letakarva, legalább fél óráig pihentetjük.

Közben előkészítjük a töltelékeket. Az almát megtisztítjuk, lereszeljük, fahéjjal, és két kanál cukorral összekeverjük.

A meggyet lecsepegtetjük, és ahhoz is adunk két evőkanál cukrot.

A túrós töltelékhez a tojásokat szétválasztjuk. A sárgákat a túróba tesszük, a fehérjékből kemény habot verünk, majd négy evőkanál cukorral ízesítjük. A túrót a sárgákkal, búzadarával, két evőkanál cukorral, tejföllel, reszelt citromhéjjal, és citromlével alaposan elkeverjük.

Egy kisebb asztalra tiszta abroszt terítünk, amit liszttel megszórunk. Ezen egyenként széthúzzuk a rétestésztákat. Rátesszük, olajjal kicsit átkenjük a tetejét, úgy lehet szép vékonyra nyújtani, egészen az asztal sarkáig. A széleit legombolyítjuk, megszórjuk kekszmorzsával, majd az elsőre almás, a másodikra meggyes, a harmadikra túrós-tojáshabos tölteléket szórunk. Feltekerjük, és a három rudat egy lisztezett abrosszal betakart gyúródeszkára helyezzük.

Amikor mindegyikkel elkészültünk, a negyedik cipót is kihúzzuk vékonyra, és ennek a felső végére egymás mellé tesszük az almás és meggyes réteseket. Tetejüket olvasztott zsírral átkenjük, és ráhelyezzük a túrósat. Az egészet egyben feltekerjük, és kizsírozott tepsibe tesszük. Ott is lezsírozzuk, majd félkészre sütjük.

Közben a tojásból, tejfölből, vaníliás cukorból keveréket készítünk, amit a félkész rétesek tetejére kenünk. Így puha marad a sütemény teteje, nem törik meg. Készre sütjük.

A tepsiben hagyjuk kicsit hűlni, utána porcukorral megszórjuk, és szeletekre vágva kínáljuk.


1077 Budapest, Király u. 93. • +36 1 352 9804 +36 30 709 9726 • info@falusiturizmus.hu