Darás-meggyes kelt rétes

Hozzávalók: 60 dkg liszt, 3 dkg élesztő, 2 tojás, 2 dkg só, fél dl étolaj, 5 dl langyos tej, 2 evőkanál cukor. A töltelékhez: 3 dl tejföl, 3 tojás, 12 dkg cukor, fél dl étolaj, 2 vaníliás cukor, 15 dkg búzadara, 20 dkg magozott meggy, fahéj. A tepsihez és a rétes tetejére étolaj.

Másfél dl langyos tejbe egy evőkanál cukrot szórunk és belemorzsoljuk az élesztőt. Megvárjuk, míg megkel.

Közben a lisztet tálba készítjük, adunk hozzá sót, egy evőkanál cukrot, két tojást, fél dl étolajat, és a megkelt élesztőt. Összemorzsoljuk, és a többi langyos tejet apránként adagolva jó alaposan kidagasztjuk.

Amikor már szép hólyagos a tésztánk, lisztezett deszkára borítjuk, cipót alakítunk belőle, és terítővel letakarva fél óráig pihentetjük.

A töltelékhez a tejfölt a tojásokkal, cukorral, étolajjal, vaníliás cukorral és búzadarával elkeverjük. A meggyhez is adunk vaníliás cukrot, valamint két teáskanál őrölt fahéjat.

A tepsit étolajjal kikenjük.

Egy nagy abrosszal az asztalt leterítjük, liszttel megszórjuk, és a megkelt tésztát széthúzzuk rajta. Közben körbejárjuk, és szép vékonyra alakítjuk a rétest, aminek nem kell leszedni a szélét.

Megszórjuk darás töltelékkel, majd a fahéjas meggyel is. Kevés étolajat locsolunk rá és két oldalról a közepéig, a terítő segítségével feltekerjük. Kikent tepsibe tesszük. A tetejét étolajjal átkenjük, újabb fél óráig kelesztjük, majd 180 fokon, 20-30 perc alatt megsütjük.

Amikor kihűlt, felszeleteljük, és porcukorral megszórjuk.


1077 Budapest, Király u. 93. • +36 1 352 9804 +36 30 709 9726 • info@falusiturizmus.hu