Bikfa galuska

Hozzávalók: 2 fej savanyított káposzta levele, 30 dkg kukoricadara, 30 dkg füstölt szalonna, 1 sertésköröm, 2 vöröshagyma, 2 evőkanál sertészsír, 2 teáskanál só, 2 teáskanál őrölt feketebors, 1 kávéskanál őrölt paprika, 1 csokor kapor, 1 dl paradicsomlé, 1 zöldpaprika.

A szalonnát apró kockákra vágjuk, a bőrét félretesszük. A vöröshagymát megtisztítjuk, felaprítjuk, és a zsírban megpároljuk.

A kukoricadarát alaposan átmossuk, leszűrjük. Beleborítjuk a párolt hagymát, a szalonnát. Ízesítjük egy kávéskanál sóval, őrölt paprikával, borssal, és vágott kaporral. Összekeverjük.

A savanyú káposzta vastagabb ereit kivágjuk, és betöltjük a szalonnás, fűszerezett kukoricadarával. Egy evőkanálnyi tölteléket teszünk mindegyik levélbe, azok két oldalát felhajtjuk, majd feltekerjük. A végeit alaposan benyomkodjuk, hogy ne folyjon ki a töltelék főzés közben.

Egy nagyobb lábast, vagy előkészített agyagedényt veszünk, az alját néhány káposzta levéllel kibéleljük, nehogy leégjen a galuskánk. Erre tesszük szépen sorban, az összeillesztéssel lefelé fordítva a töltött káposztákat. A felénél rátesszük a körmöt és a szalonnabőrkéket is.

Amikor már mind a helyére került, a tetejét is lefedjük káposzta levéllel, félbevágott zöldpaprikát helyezünk rá, majd felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje az ételt. Ízesítjük még kevés paradicsomlével és egy teáskanál sóval.

Lassú tűzön két-három óráig főzzük.

A bikfa galuska tartalmas, több napon át fogyasztható, laktató étel.


1077 Budapest, Király u. 93. • +36 1 352 9804 +36 30 709 9726 • info@falusiturizmus.hu