Sváb knédli

Hozzávalók: 1 kg liszt, 7,5 dl langyos víz, 2 evőkanál étolaj, 5 dkg élesztő, 5 dkg búzadara, 2 fakanál kacsazsír, 1 evőkanál só, 1 teáskanál cukor, 5 dkg tökmag.

A lisztet tálba készítjük, a közepébe fészket alakítunk, ebbe öntjük a két deci cukros vízben felfuttatott élesztőt. A maradék langyos vízben feloldjuk a sót, és ezzel bedagasztjuk a tésztát. Közben az étolajat is hozzáadjuk. Alaposan kidolgozzuk, hogy jó levegős tésztánk legyen, ami a táltól és a kéztől is elválik.

Letakarjuk, és háromnegyed órán át pihentetjük.

Amikor megkelt, hét részre szétvágjuk. Ezeket egyenként kigombócozzuk, majd nem túl vékonyra kisodorjuk. Vastagon átkenjük felolvasztott kacsazsírral, és megszórjuk búzadarával.

Feltekerjük, mint a kalácsot, majd újra átkenjük zsírral, és csiga formát alakítunk belőle.

A sütőedényt kizsírozzuk, belehelyezzük a tésztákat. Tetejüket újra átkenjük zsírral, tökmagot nyomkodunk bele, egy deci sós vizet öntünk alá. Lefedve pár percig újra kelesztjük, majd előmelegített sütőben kb. háromnegyed óra alatt megsütjük. Ekkor a tetőt levéve ropogósra pirítjuk.

A sváb knédli nagyon jó kísérője tartalmas leveseknek, vagy szaftosabb ételeknek. Aranyszabály, hogy fogyasztáskor tépkedjük, nem vágjuk.


1077 Budapest, Király u. 93. • +36 1 352 9804 +36 30 709 9726 • info@falusiturizmus.hu