Vaddisznósült római kemencés kenyérrel

Hozzávalók: 1 kg vaddisznócomb, só, 2 teáskanál őrölt kömény, 3 evőkanál méz, 1 teáskanál őrölt feketebors, 2 teáskanál szardellapaszta (vagy só), másfél dl tokaji aszú, vagy móri ezerjó, 1 dl must sűrítmény, (caroenum – római fűszer). Római kenyér – kovász: 8 dkg tönköly búzaliszt, 8 dkg finomliszt, 8 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt, 1,5 dl víz, 2 dkg élesztő, csipetnyi só, 1 teáskanál cukor. A kenyérhez: a kovász, 2,4 dkg só, 5 dl víz, 30 dkg tönkölyliszt, 30 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt, 30 dkg finomliszt, 1,2 dkg élesztő.

A vadhúst vastagabb szeletekre vágjuk, sóval és őrölt köménnyel alaposan átdörzsöljük, és egy éjszakán át hűtőszekrényben pihentetjük. Másnap római tálban, vagy tepsiben megsütjük, időnként kevés vizet öntünk alá, nehogy kiszáradjon az ételünk.

Készítünk hozzá egy fűszeres kencét. A tokaji aszúhoz mézet, őrölt feketeborsot, szardellapasztát keverünk. Ezzel a mázzal alaposan átkenjük kisült húsainkat, majd további tíz percre visszatoljuk sülni, ezzel együtt lesz kész, és különlegesen ízletes.

A kenyérhez sütés előtti este beleborítjuk egy kisebb tálba a kovászhoz való liszteket. Rámorzsoljuk az élesztőt, adunk hozzá kevés sót, cukrot, majd langyos vízzel összekeverjük, és másnapig szobahőmérsékleten állni hagyjuk.

Reggel egy nagyobb tálba borítjuk a kenyérhez szükséges háromféle lisztet, a sót, rámorzsoljuk az élesztőt, és hozzáadjuk a kovászt. Langyos vízzel jó alaposan kidagasztjuk a tésztát, egészen addig, amíg a tálunk oldala letisztul.

Konyharuhával, vagy terítővel letakarva egy-másfél óráig kelesztjük, majd lisztezett deszkán átforgatjuk, gömbölyűre alakítjuk. A felénél madzaggal elkötjük, masnit kötünk rá, és a fent keletkezett búbját tetszés szerint négy-hat részre bevágjuk. Vízzel átmosdatjuk, majd kemencében megsütjük. Sütőben is elkészíthetjük, ilyenkor tegyünk alá egy másik tepsiben vizet, hogy kellő mennyiségű párát kapjon.

A római korban ezt a kenyeret azért készítették madzaggal átkötve, mert ennek segítségével könnyedén felakaszthatták. Így árulták a piacokon, de így tárolták a háztartásokban is.


1077 Budapest, Király u. 93. • +36 1 352 9804 +36 30 709 9726 • info@falusiturizmus.hu